Kindred on vastannut Norjan rahapeliviranomaisen määräykseen lopettaa palvelujen tarjoaminen Norjassa väittäen, että Unibet-operaattori ei riko Norjan lakia eikä siten muuta toimiaan.

Määräys on suunnattu Kindredin tytäryhtiölle Trannelille, joka operoi Kindredin omistamia toimijoita useissa eri maissa, mukaan lukien Unibet Norjassa.

Aiemmin tällä viikolla viranomainen uhkasi Kindredille 1,2 miljoonan Norjan punnan (118 649 euron) päiväsakkoa, jos se ei lopeta toimintaansa Norjassa.

Vastauksena tähän Kindred julkaisi sivustollaan haastattelun Norjan yhteiskuntasuhdepäällikön Rolf Simsin kanssa.

Siinä Sims selitti, että norjalainen valtionyhtiö Norsk Tipping ja yksityinen Norsk Rikstoto ovat ainoat operaattorit, jotka tarjoavat rahapelipalveluja maassa uhkapelilain nojalla.

Koska Trannelin operaattorit ovat norjalaisten saatavilla, valvontaviranomainen on tullut siihen tulokseen, että se toimii laittomasti.

Sims väittää kuitenkin, että norjalaisten ei ole laitonta pelata Kindredin operaattoreilla, ”samalla tavalla kuin norjalaisten ei ole laitonta tehdä ostoksia eBaylla tai Amazonilla”.

Hän mainitsi myös Norjan lainsäädännön ja Euroopan talousalueen (ETA) lainsäädännön välisen ”räikeän yhteensopimattomuuden”.

”Koska norjalaiset eivät ole järjestäneet avointa lisenssijärjestelmää ja harjoittaneet todella johdonmukaista rahapelipolitiikkaa, katsomme, että Norja rikkoo järjestelmällisesti ETA:n lainsäädännön mukaisia perusvapauksia Norjan hallituksen eduksi”, Sims sanoi.

Valvontaviranomainen antoi määräyksen ensimmäisen kerran vuonna 2019. Tähän vedottiin kulttuuriministeriöön ja arpajaislautakunnan hallitukseen, mutta ne eivät vahvistaneet sitä.

Valvontaviranomainen huomautti, että Norjan valuuttaa ja asiakastukea oli saatavilla Kindredin verkkosivustolla. Kindredillä oli myös mainoksia Norjassa.

Valituksen aikana Trannel vaati Oslon käräjäoikeutta selvittämään, onko Unibetin estämistä koskeva päätös pätevä. Asia on määrä käsitellä Oslon käräjäoikeudessa toukokuussa 2022.

”Kansallisten ja kansainvälisten lakien noudattamisen varmistaminen edistää kestävää yhteiskuntaa”, Sims sanoi. ”Tämä koskee myös Norjaa.”

”Vuonna 2019 annetun määräyksen laillisuuden ja rahapelimonopolin kattava tuomioistuinvalvonta hyödyttää norjalaista yhteiskuntaa, kuluttajia ja haavoittuvassa asemassa olevia toimijoita.”

Norja ja Suomi Euroopan vastanrannan kiiskit

Jos katsoo rahapelimarkkinoiden tilannetta Euroopassa, löytyy koko Euroopasta vain kaksi maata, joilla yhä on monopolijärjestelmä: Norja ja Suomi. Näistä molemmat ovat edenneet omia polkujaan, joiden viralliset päätöskriteerit eivät kovin helpolla kestä päivänvaloa. Seuraamme mielenkiinnolla, minkälaisiin päätöksiin Norjan oikeusoppineet päätyvät kesällä 2022.