Norjan rahapelimonopoli on prosessissa poistumassa, koska se on tietoisesti ja tahallisesti liikkunut harmailla alueilla, kirjoittaa Carl-Fredrik Stenstrøm, Norsk Bransjeforening for Onlinespillin (NBO) pääsihteeri.

Norjan rahapelikeskustelua on pitkään leimannut osittain olematon tai osittain yksinkertaistettu kuvaus hyvän ja pahan stereotypioista. Tämä on nyt muuttumassa. Ei vähiten hyvän journalistisen paljastamisen ansiosta kaikista niistä harmaista alueista, joista ei haluta puhua niin paljon, maailmassa, jossa kaiken pitäisi olla mustaa tai valkoista.

Myynti katseluoikeuksista

Norjan suurin päivälehti VG on sarjassa artikkeleitaan esitellyt, miten norjalaiset urheiluliitot ansaitsevat paljon rahaa myymällä katseluoikeuksia ulkomaille. Kuka maksaa? Ulkomaiset, säännellyt rahapelitoimijat, jotka tarjoavat asiakkailleen suoratoistoa norjalaisesta jalkapallosta, lentopallosta ja jääkiekosta omilla verkkosivuillaan.

Norjan urheiluliitto, joka muuten on valtion omistaman Norsk Tippingin suurin hyödynsaaja ja monopolin intohimoinen puolustaja, pitää tätä täysin hyväksyttävänä. Syynä on, että myynti tapahtuu välittäjän kautta. Tai kuten Urheiluliiton puheenjohtaja Berit Kjøll totesi VG:ssä 1. maaliskuuta: ”Nämä ovat laillisia yrityksiä ja sopimuksia, jotka eivät ole ristiriidassa norjalaisen rahapelilainsäädännön kanssa”.

Häntä tuki vastuullinen hallituksen ministeri Anette Trettebergstuen, joka vastatessaan oppositiopuolueille totesi yleisesti: ”Norjalaisille organisaatioille ei ole vastoin norjalaista rahapelilainsäädäntöä myydä suoratoisto- ja tieto-oikeuksia ulkomaisille toimistoille, jotka jälleenmyyvät nämä oikeudet kansainvälisille rahapelitoimijoille, jotka estävät niiden näyttämisen Norjassa.”

Politiikan Catch 22

Ministerille tämä oli klassinen Catch 22 -tilanne: Jos hän olisi vastustanut sopimuksia, hän olisi horjuttanut historian mukaista kolminaisuutta hänen työväenpuolueensa, urheilun ja Norsk Tippingin välillä. Jos hän olisi tukenut sitä, hän olisi käytännössä poliittisesti hyväksynyt sen, että norjalainen urheilu saa rahaa samoista ulkomaisista, sääntelemättömistä rahapeliyrityksistä, joita hän on muuten pitänyt vastuuttomina ja uhkana ongelmapelaajille. Hän valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon.

Monet yksittäiset urheilijat, joilla oli aiemmin sponsorisopimuksia ulkomaisen, sääntelemättömän yrityksen kanssa, ovat luultavasti ottaneet tästä opikseen. Heidän sopimuksiaan on kohdannut sekä moraalinen tuomio että uhkauksia joutua ulos kansallisista joukkueista ja turnauksista.

Ravipelaaminen

Löydämme jälleen harmaan alueen ravipelien parista. Yrittäessään estää liikevaihdon laskua yksityinen monopolilaitos Norsk Rikstoto osallistuu poolipeleihin, joissa se tarjoaa norjalaisille asiakkaille vetoja muihin maihin järjestettyihin ravikilpailuihin. Kuka on tämän takana? Samat ulkomaiset, sääntelemättömät yritykset, joista Norsk Rikstoto, ministeriö ja monopolia tukevat poliitikot muuten voimakkaasti distansoivat itsensä. Kerta toisensa jälkeen näemme, kuinka Norjan rahapelimonopolin sidosryhmät osoittavat syyttävää sormea yhdellä kädellä ja ottavat vastaan rahaa toisella kädellä.

Yhteistyön puute

Näillä harmailla alueilla todelliset häviäjät ovat ongelmapelaajat, jotka muuten sysätään heidän eteensä. Uudelleen lisenssijärjestelmiin siirtyneiden markkinoiden yhtenäinen palaute on yhteistyön arvo: yhteistyössä lisensoiduilla yrityksillä, joilla on yhdessä huomattavasti suurempi osuus liikevaihdosta, yhteistyössä viranomaisten ja yritysten välillä, jotka yhdessä hallitsevat huomattavaa osuutta liikevaihdosta, yritysten välillä ja ennen kaikkea yritysten ja hoitoympäristöjen välillä. Yhteistyö on avain kaikkeen tehokkaiden työkalujen, kuten Spelpaus.se:n, ja hoidon sekä tutkimuksen ja kehityksen välillä.

Trolleja liikenteessä

Hyvä uutinen on, että mitä enemmän näitä harmaan alueen ongelmia paljastuu, sitä vaikeammaksi keskustelun jatkaminen mustavalkoisena muuttuu. Netflixin hittisarja Trolleista nähtiin, kuinka norjalaiset satuhahmot, jotka saattavat vaikuttaa haavoittumattomilta, hajoavat heti kun aurinko paistaa heihin. Sama pätee myös rahapelimonopoliin: jatkuvat paljastukset kaksoisstandardeista tekevät siitä poliittisesti vaikeampaa puolustaa.

Ja kun särö syntyy, se voi hävitä nopeasti. Ruotsissa Svenska Spel ja ATG avasivat itse uudelleen sääntelylle, samoin kuin suomalainen Veikkaus viime kesänä. Molemmat valtion omistamat rahapeliyritykset ymmärsivät poliittisen maiseman muutokset ja tajusivat, että heidän asemansa uudessa sääntelyssä olisi vahvempi, jos se tapahtuisi ennen kuin he menettäisivät lisää markkinaosuutta. Norjassa sekä Norsk Tippingillä, poliitikoilla että hyödynsaajilla on nyt aurinko paistamassa heihin.

Entä Suomessa

Sama tilanne kuin Norjassa, on käsillä myös Suomessa. Kylläkään suomalaiset urheiluseurat tai lajiliitot eivät ole norjalaisten kaimojensa tapaan päässeet lunastamaan palkkioitaan, sillä Veikkaus on pitänyt kovalla otteella suomalaiset aisoissa. Nyt kuitenkin viimeiset kuukaudet Veikkauksen omastakin suunnasta on alettu entistä enemmän keskustella mahdollisuuksista siirtyä eurooppalaiseen tyyliin rahapelaamisen kanssa lisenssimalliin. Eteneekö asiat vieläkään Suomessa kovin pitkälle, sen näemme jo tänä vuonna uuden hallituksen päästessä istumaan syksyllä kunnolla.