Rahanpesunvastainen kansainvälinen järjestö FATF on päättänyt pitää Filippiinit ja Maltan ”harmaalla listallaan”, mutta totesi, että Malta on tehnyt merkittäviä uudistuksia ja on askeleen päässä luettelosta poistumisesta.

FATF:n ohjeiden mukaan harmaa luettelo koostuu maista, joilla on puutteita ”rahanpesun, terrorismin rahoituksen ja joukkotuhoaseiden leviämisen rahoituksen vastaisissa järjestelmissään”, mutta jotka tunnustavat nämä kysymykset ja ovat ”sitoutuneet ratkaisemaan ne nopeasti”.

FATF lisäsi helmikuun 2022 uudelleentarkastelussaan, että Malta oli ”saanut toimintasuunnitelmansa olennaisilta osiltaan päätökseen” tekemällä uudistuksia, mukaan lukien rahanpesun selvittelykeskuksen (FIU) palvelujen käytön lisääminen rahanpesu- ja rikosveroasioiden käsittelyssä. Järjestö päätti kuitenkin, että maa tarvitsee paikan päällä tehtävän tarkastuksen varmistaakseen, että rahanpesun torjuntaa koskevat toimenpiteet pannaan täytäntöön.

FATF totesi, että Filippiineillä on useita huolenaiheita, vaikka maassa oli enemmän rahanpesun selvittelykeskusten lähteitä.

Järjestö totesi, että Filippiinien olisi osoitettava, miten valvojat toteuttavat rahanpesun torjuntaa koskevia toimenpiteitä kasinon roskahuolien riskien torjumiseksi, miten rahanpesun selvittelykeskusten lähteitä on lisätty ja miten rahanpesututkinta on tehostunut.

Molemmat maat siirrettiin luetteloon ensimmäisen kerran kesäkuussa 2021 Haitin ja Etelä-Sudanin ohella. Tällä hetkellä kaksikko teki FATF:n kuvaaman ”korkean tason poliittisen sitoumuksen” työskennellä järjestön kanssa, ja Malta sitoutui myös työskentelemään MONEYVAL-järjestön kanssa, joka on yksi kahdeksasta alueellisesta FATF-tyylisestä elimestä.

Lokakuussa 2021 molemmat maat pysyivät luettelossa, mutta FATF myönsi, että ne molemmat olivat edistyneet rahanpesun torjuntaa koskevissa toimenpiteissään.

Maltan pelialan sääntelyviranomainen MGA muistutti viime viikolla lisenssinsaajiaan pakotteita koskevista velvoitteistaan, kun otetaan huomioon Venäjän hyökkäys Ukrainaan, johon sisältyi rahanpesun vastaisia sääntöjä pakotteiden kohteena oleville maille.