Ranskan sääntelyviranomaiselle L’Autorité nationale des Jeuxille (ANJ) on myönnetty valtuudet estää luvattomien rahapelisivustojen toiminta Ranskassa riippumatta siitä, mainostavatko ne ranskalaisille asiakkaille.

”Laki urheilun demokratisoimisesta Ranskassa” – joka hyväksyttiin eilen (2. maaliskuuta) – käsitteli enimmäkseen urheilun saatavuutta, mutta siihen sisältyi myös useita otteluiden sopimisen torjuntaan liittyviä toimenpiteitä. Näihin sisältyi lausekkeita, joiden avulla sääntelyviranomainen voisi rajoittaa luvatonta vedonlyöntialaa.

Lain mukaan ANJ voi antaa estomääräyksiä mille tahansa sivustolle, joka tarjoaa uhkapelejä, jotka ovat ranskalaisten asiakkaiden saatavilla ilman lisenssiä.

”ANJ: n presidentti voi puhua kenelle tahansa henkilölle, jonka online-rahapelien tarjoaminen on saatavilla Ranskan alueella … virallinen ilmoitus tämän toiminnan lopettamisesta”, se sanoi. ”Tämä virallinen ilmoitus … määrää vastaanottajan lopettamaan tämän ylennyksen ja kehottaa sitä esittämään huomautuksensa viiden päivän kuluessa.”

Jos määräaika umpeutuu ilman, että operaattori ryhtyy toimiin, sääntelyviranomainen voi ottaa yhteyttä internetpalveluntarjoajiin ja hakukoneisiin ”määrätäkseen ne toteuttamaan kaikki hyödylliset toimenpiteet, joiden tarkoituksena on estää pääsy”.

Sääntelyviranomainen oli jo antanut estomääräyksiä useille luvattomille toimipaikoille, jotka kohdistuivat erityisesti ranskalaisiin asiakkaisiin. Se on estänyt yhteensä yli 250 sivustoa, mutta harvoin julkistaa yksittäisiä tilauksia. ANJ lisäsi kuitenkin poikkeuksen tähän sääntöön viime vuonna, kun se ilmoitti estäneensä Stake.com ja Cbetin verkkosivustot, ja totesi, että sivustojen suosio tarkoitti, että sen pitäisi varoittaa asiakkaita riskeistä, jotka liittyvät näiden luvattomien vaihtoehtojen käyttöön.

ANJ sanoi, että tämä laki auttaisi sitä saavuttamaan tavoitteensa rajoittaa luvatonta pelaamista vuonna 2022.

”Tämä lainsäädännöllinen kehitys on merkittävä askel eteenpäin taistelussa laitonta rahapelien tarjoamista Ranskassa, jonka ANJ on asettanut ensisijaiseksi hankkeeksi vuodelle 2022”, se sanoi. ”Se tukee uutta yhteistyöstrategiaa, jota olemme kehittäneet useita kuukausia kaikkien digitaalisten toimijoiden (hakukoneet, sosiaaliset verkostot, sisällönvaihtoalustat, maksuratkaisujen tarjoajat) kanssa, jotta ne voidaan saattaa vastuuseen ja estää laittomien tarjousten lisääntyminen.”

Lain mukaan ANJ:n on myös kerättävä ja analysoitava kaikki ilmoitukset epäilyttävistä vedoista, jotka on tehty ranskankielisillä verkkosivustoilla. Sääntelyviranomainen huomautti, että se on tehnyt näin vuodesta 2016 lähtien.

Päätös tulee, koska monet Euroopan markkinat ryhtyvät suurempiin toimiin luvattomia verkkosivustoja vastaan, jotka eivät kohdistu erityisesti tiettyjen lainkäyttöalueiden asiakkaisiin. Alankomaat on määrännyt luvattomat operaattorit estämään kaikki alankomaalaiset asiakkaat, kun taas Ruotsin valtiovarainministeriö ehdotti samaa.