Hollannin oikeussuojaministeri Franc Weerwind on luvannut rajoittaa edelleen uhkapelimainontaa, koska uusi lisensoitu kehys otettiin käyttöön viime vuonna, koska huoli mainosten lisääntymisestä on kasvanut.

Ministeri Franc Weerwind on hahmotellut suunnitelmia uusiksi rajoituksiksi, joista on määrä tulla laki myöhemmin tänä vuonna, sen jälkeen, kun parlamentti hyväksyi äskettäin sosialistipuolueen kansanedustaja Michiel van Nispenin esityksen, jossa vaaditaan uhkapelimainontakieltoa.

Ministeri sanoi van Nipsenille ja muille lainsäätäjille lähettämässään kirjeessä, että hän ”tekee kaikkensa saavuttaakseen lisärajoituksia riskipelien mainontaan mahdollisimman pian”.

Weerwind lisäsi, että lakikiellon tekstiluonnos ollaan valmisteilla ja rahapelilakiin voitaisiin ehdottaa muutosta ennen kesää. Sitä ennen ministeri aikoo käyttää riippuvuutta ehkäisevällä asetuksella kieltää kaikkien roolimallien käyttö rahapelimainonnassa.

Yksi erityisen huolestuttava alue Weerwind sanoi, että mainontarajoitukset muilla alueilla voivat yksinkertaisesti johtaa verkkomarkkinointiin. Ministeri kertoi tarkastelevansa mahdollisuuksia sisällyttää aikaikkuna verkkobannereille ja -videoille rekrytointi-, mainonta- ja riippuvuuksien ehkäisyä koskevaan asetukseen.

Weerwind myönsi ryhtyneensä toimenpiteisiin hyvin pian sen jälkeen, kun online-uhkapelien salliva laki tuli voimaan viime vuoden lopulla.

Ennen lainsäädännön hyväksymistä oikeussuojaministeri on myös jälleen tehnyt yhteistyötä toimialaryhmien Vergunde Nederlandse Online Kansspelaanbiedersin (VNLOK) ja Alankomaiden Online Gambling Associationin (NOGA) kanssa useissa toimenpiteissä, joiden tarkoituksena on rajoittaa mainontaa ja suojella haavoittuvia ryhmiä. Näitä ovat uhkapelimainokset, jotka lähetetään televisiossa vain kello 22-6 ja mainonnan kielto radiossa ja painetussa muodossa, ja se tulee vain kuukausi sen jälkeen, kun ala sopi rajoittavansa vedonlyöntimainosten määrän mainoslohkoa kohden yhteen.

Weerwindin mukaan alan järjestöt – jotka julkaisivat ensimmäisen vapaaehtoisen verkko-operaattoreiden käytännesäännöt viime vuonna – ovat luvanneet toteuttaa nämä toimenpiteet mahdollisimman pian, jotta sopimukset saataisiin voimaan 1. huhtikuuta mennessä.

Hollannin tämän hetkisen kannan syyt.

”Näillä toimenpiteillä uhkapelien kohdennettua mainontaa rajoitetaan voimakkaasti mahdollisimman lyhyessä ajassa, odotettaessa lain muutosta.

”Olen myös käynyt keskusteluja riippuvuushoitokeskusten kanssa. He ovat kertoneet minulle, että rahapelimainosten valtava määrä johtaa levottomuuteen toipuvien addiktien keskuudessa ja ongelmallisiin uhkapeleihin ihmisten keskuudessa, jotka samaistuvat mainoksissa esiintyviin roolimalleihin. Se oli minulle syy olla odottamatta.”

Weerwind lisäsi, että huolet siitä, kuinka Covid-rajoitukset ja ulkonaliikkumiskiellot ovat saattaneet rohkaista online-uhkapelaamiseen, eivät näy viimeaikaisissa tiedoissa. Hänen tilaamansa tutkimus osoittaa, että nettipelaamiseen osallistuminen lisääntyi koronavirustoimenpiteiden ensimmäisenä vuonna, mutta kasvua ei havaittu nuorten (16-24-vuotiaiden) keskuudessa.

Viime kuussa Alankomaiden sääntelyviranomainen de Kansspelautoriteit (KSA) varoitti useita operaattoreita heidän mainontakäytännöistään ilmaistuaan huolensa siitä, että heidän toimintansa voisi houkutella alaikäisiä ja nuoria aikuisia online-uhkapeleihin.

Tammikuussa KSA:n puheenjohtaja René Jansen määräsi luvanhaltijoita vähentämään mainontaa varoittaen alaa siitä, että poliitikot kokivat jo nyt, että markkinoilla on liikaa.

Carnival News toimittaa päivttäin uutisia e-urheilusta, sekä viihteestä. Oheessa linkit itse kullekin aiheelle.