GB Gambling Commissionin teettämässä kyselyssä useimmat osallistujat paljastivat, että ilmaiset vedot tai kolikkopelikierrokset eivät vaikuta heihin, mutta merkittävä osa sanoi, että nämä kampanjat saavat heidät pelaamaan enemmän kuin aikoivat – eli todellisuudessa ne siis vaikuttavat, vaikka pelaajat sanovat etteivät ne vaikuttaisi (!)

Kyselyssä keskityttiin ilmaisten vetojen ja bonustarjousten vaikutuksiin ja siihen, olivatko ne vaikuttaneet osallistujiin uhkapelaamiseen.

Verkkokyselyyn osallistuneet hankittiin Yonder Consultingin luoman paneelin kautta, joka kerää tietoja 8 000 aikuisesta Isossa-Britanniassa vuodessa. Kysely toteutettiin kesäkuussa 2021.

Suurin osa vastaajista (61 %) totesi, että ilmais veto- tai spin-tarjoukset eivät vaikuta heidän pelaamiseensa. 31 % ilmoitti kuitenkin, että ilmaisten vetojen tai kierrosten vastaanottaminen kannusti heitä pelaamaan enemmän kuin he halusivat.

Ilmaiset vedot vaikuttivat todennäköisemmin nuorempiin ihmisiin. 18–24-vuotiaiden luokassa 39% myönsi, että heitä kannustettiin pelaamaan enemmän ilmaisten vetojen avulla. 25-34-vuotiailla tämä nousi 46 prosenttiin.

Muualla 35% ilmoitti pelaavansa operaattorin kanssa, jonka kanssa he eivät olleet aiemmin pelanneet bonustarjouksen seurauksena, ja 28% ilmoitti pelaavansa uudella toiminnalla bonustarjouksen seurauksena.

Kun kahtia kolmasosalta (65 %) kysyttiin, mitä kannustimia he olivat saaneet rahapeliyhtiöltä viimeisten 12 kuukauden aikana, he ilmoittivat saaneensa kannustimia.

Tästä ilmaisvedoista tai kierroksista yleisimmin saadut kannustimet, 58%. Rekisteröitymistarjouksia sai yhteensä 54 % vastaajista. Samaan aikaan 41% sai muistutuksia pelaamisesta bonuksella.

Sähköposti oli yleisin tapa saada rahapelikannustimia, ja 47% vastaajista ilmoitti. Seuraavaksi yleisin tekstiviesti oli 17 %, kun taas 16 prosenttia vastaajista ilmoitti saaneensa kannustimia rahapelisovellusilmoitusten kautta.

Online-vedonlyönti oli suosituin toiminta, johon se sai kannustimen, ja 73% vastaajista ilmoitti niin. Nettikolikkopelit olivat toiseksi kannustavinta toimintaa 39 %:lla, ja nettibingo oli kolmas 37 prosentilla.

Viime viikolla gambling commission antoi käyttäjille varoituksen mainonnasta verkkosivustoilla, joissa on tekijänoikeuksin suojattua sisältöä.

GB Gambling Commission on varoittanut operaattoreita varmistamaan, että heidän digitaalisia mainoksiaan ei käytetä verkkosivustoilla, jotka tarjoavat luvattoman pääsyn tekijänoikeudella suojattuun sisältöön.

Komissio todistaa, että kaikki mainonta luvattomalla sivustolla edistää sen rahoitusta ja yhdistää siten rahapelit rikollisuuteen. Uhkapelikomission lausunnossa sanottiin: ”Vuosien varrella tekijänoikeuksia loukkaavien verkkosivustojen uhkapelimainokset ovat vähentyneet merkittävästi, mutta useita uhkapelimainoksia esiintyy edelleen.

”Tämä osoittaa, että rahapelitoiminnan harjoittajien on otettava käyttöön lisävalvontaa tai tarkistettava käytössäan olevat valvontamenetelmät sen varmistamiseksi, että näin ei tapahdu. Tähän mennessä gambling commission ei ole määritellyt mitään erityisiä toimenpiteitä, joihin lisenssinsaajien tulisi ryhtyä tämän estämiseksi, mutta olemme kuitenkin selvillä odotuksistamme.”