Belgia on ilmoittanut tiukasta uudesta kiellosta uhkapelien mainostamiseen peliongelman ja velkaantumisen torjumiseksi. Toimenpiteen ensimmäiset vaiheet tulevat voimaan 1. heinäkuuta 2023.

TGM Sports Bettingin tekemän tutkimuksen mukaan noin 23,71% belgialaisista osallistui urheiluvedonlyöntiin lokakuun 2021 ja 2022 välisenä aikana.

Belgian oikeusministeri Vincent van Quickenborne toivotti asetuksen tervetulleeksi todeten, että ”toimenpide on tarpeellinen, koska sen on lopetettava uhkapelaamisen yleistyminen ja normalisoituminen”.

Kieltopäätös koskee monia eri alustoja, mukaan lukien televisiomainokset, sosiaalinen media ja julkiset kyltit. Uhkapelisivustojen sponsorointi urheiluseurojen toimesta säännellään myös suunnitelmassa. ”Urheilualalle on kuitenkin suunniteltu siirtymäkausi, jotta se voi sopeutua uuteen todellisuuteen. Teimme sen hyvin aikoinaan tupakan mainonnan suhteen ja se toimi”, totesi Quickenborne, joka joutui viime vuonna piiloon huumekartellien uhkausten vuoksi.

Uuden lainsäädännön mukaisesti uhkapelien mainonta kielletään stadioneilta tammikuusta 2025 alkaen, ja kielto laajenee ammattilaisurheiluseuroihin tammikuusta 2028 alkaen.

Eurooppalainen näkökulma

Kuitenkin Euroopan peli- ja vedonlyöntiliitto (EGBA) ilmoitti, että ”suorat kiellot eivät ole ratkaisu”.

”Ilman mainontaa belgialaisilla ei ole todellista mahdollisuutta erottaa turvallista uhkapelisivustoa – koska se on lisensoitu ja noudattaa kuluttajansuojasääntöjä Belgiassa – sellaisesta, joka ei ole”, EGBA:n pääsihteeri Maarten Haijer kertoi Euronewsille.

”Lain mukaan lotto-tuotteita saa jatkossakin mainostaa, mikä hyödyttää suoraan valtion omistamaa loton tarjoajaa muiden belgialaisten lisenssien haltijoiden sijaan.”

Vuonna 2022 Euroopan uhkapelien markkinoiden bruttotuotto oli 108,5 miljardia euroa. Tämä edustaa 8%:n kasvua vuoden 2019 ennakkopandemiaisten uhkapelien tasoihin verrattuna EGBA:n mukaan.

Verosääntöjä tiukennetaan myös siten, että sponsorointikustannuksia ei voi enää vähentää verotuksessa uhkapeliyrityksille.

Lähde: Euronews