Saksalainen vedonlyöntialan kauppajärjestö Deutsche Sportwettenverband (DSWV) on ilmoittanut, että maan jatkuva mustan markkinan buumi vaatii ”kiireellistä” ratkaisua. Järjestö raportoi, että urheiluvedonlyönnin panokset laskivat 13% vuodesta toiseen 9,2 miljardista eurosta 8,4 miljardiin euroon, vaikka kyseessä oli massiivinen vedonlyöntitapahtuma, jalkapallon MM-kisat.

Hallitus sai 433 miljoonaa euroa urheiluvedonlyönnin verotuloja, mikä on 7,9% vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin verotuloja kertyi 470 miljoonaa euroa.

DSWV kuvaili tätä trendiä laittomien tarjousten kasvuna, joka puolestaan johtui Saksan sääntelyjärjestelmästä.

”Valitettavasti juuri se skenaario, josta olemme varoittaneet toistuvasti, tapahtui vuonna 2022”, sanoi DSWV:n puheenjohtaja Mathias Dahms. ”Laillisen markkinan on pystyttävä kilpailemaan lukemattomien laittomien tarjoajien kanssa, jotka eivät noudata mitään ohjeita tai sääntöjä.

”Useimmille asiakkaille se, onko tarjoajalla lisenssi Saksasta, on toissijainen merkitys. He etsivät laajinta tarjousta, parhaita kertoimia, helppoja maksuprosesseja ja mielenkiintoisia bonuksia. Laillisilla tarjouksilla on siellä vaikeaa.” Laittomien uhkapelien nousu

Lobbyjärjestö teki helmikuussa markkinatutkimuksen, joka osoitti 65%:n kasvun aktiivisissa laittomissa uhkapelitarjouksissa. Järjestön tarkistamista 1 500 lisenssittömästä sivustosta saksalaiset kuluttajat pääsivät 840:ään ja avasivat tilin 723:ssa.

Vertailun vuoksi Saksassa on vain 46 lisensioitua tarjoajaa, joista 31 tarjoaa urheiluvedonlyöntiä. DSWV väitti, että näillä laillisilla yrityksillä on usein vähän liikkumavaraa liiallisen sääntelyn vuoksi ja siksi ne löytävät usein vaikeuksia kilpailla mustan markkinan sivustojen kanssa.

”Vedonlyöntitoimistojenkin alalla on edelleen liikaa luvattomia vedonlyöntimahdollisuuksia”, sanoi kauppajärjestö. ”

Jotkut tarjoajat, joiden lisenssihakemukset hylättiin, ovat yhä aktiivisia verkossa ja paikallisesti vedonlyöntitoimistoissa. Täälläkin paikallisviranomaisten on vahvistettava valvontaa ja ryhdyttävä toimiin.”

DSWV väitti myös, että uudistettu saksalainen sääntelyviranomainen Gemeinsamen Glücksspielbehörde der Länder (GGL) ”selvästi saavuttaa rajansa, kun on kyse laittoman markkinan torjumisesta”.

Järjestö viittasi joukkoon viimeaikaisia oikeusistuinpäätöksiä, jotka ovat heikentäneet GGL:n kykyä määrätä IP-estokäskyjä, ja jonka DSWV sanoi ”antavan [GGL:lle] syyn keskittyä vaihtoehtoisiin lähestymistapoihin laittomien tarjousten torjunnassa”.

”Tämä sisältää erityisesti laillisen markkinan johdonmukaisen vahvistamisen. Kilpailukykyisten urheiluvedonlyöntitarjoajien on saatava mahdollisimman houkuttelevat ja laajat tarjoukset. Erittäin tiukkoja rajoituksia tarjouksille ja mainonnalle on kiireellisesti testattava.”

Mainonnan rajoitukset

DSWV:n yleinen johtaja Luka Andric sanoi, että mainonta palvelee kanavoimaan urheiluvedonlyönnistä kiinnostuneet henkilöt lisensoiduille tarjoajille mustan markkinan sijaan.

”Urheiluvedonlyönnin lisenssin saadakseen Saksassa tarjoajien on täytettävä lukuisia pelaajansuojaa koskevia kriteerejä”, hän sanoi. ”Kolmansista maista tuleville laittomille tarjoajille Saksan säännöksillä ei ole merkitystä.

”Monet mainostavat jopa nimenomaan internetissä, jossa kielletyt pelaajatkin voivat pelata. Tämä tyyppinen mainonta on lopetettava kiireellisesti ja laillisten tarjoajien mainontamahdollisuuksia on vahvistettava.”