Responsible Wagering Australia sanoo, että hallituksen tutkimustoimikunnan suosittelema yleinen uhkapelien mainoskielto olisi ”lyhytnäköinen, tehottoma ja ei ratkaisu” tehdä uhkapelialasta turvallisempaa maassa.

Australian talous- ja lakiasioita käsittelevän alahuoneen pysyvä valiokunta julkaisi raportin Australian uhkapelialan tilasta ja suositteli 31 suosituksessaan ”kattavaa” nelivaiheista mainoskieltoa.

Ensimmäisessä vaiheessa kiellettäisiin kaikki online-uhkapelien mainokset ja mainokset sosiaalisessa mediassa, samoin kuin mainosten esittäminen uutis- ja ajankohtaislähetyksissä sekä klo 8.30–9.00 ja klo 15.30–16.00 välillä. Jälkimmäinen suositus tähtää lasten altistumisen välttämiseen mainoksille.

Ehdotetun kiellon seurauksena olisi neljäs vaihe, ”kielto kaikille online-uhkapelien mainoksille ja sponsoroinnille”.

Kuitenkin RWA:n toimitusjohtaja Kai Cantwell sanoi, että muita ”mittavampia” vaihtoehtoja ovat uhkapelien mainosmäärän rajoittaminen.

”Tekemällä näin täytettäisiin yhteisön odotukset vähemmästä mainonnasta samalla kun säilytetään tärkeä tuki urheilulajeille ja paikallisille lähetyksille”, hän lisäsi.

Cantwell sanoi, että bonustarjousten ja muiden houkuttimien leikkaaminen johtaisi australialaisia käyttämään laittomia ulkomaisia markkinoita ”heidän etsiessään näitä vaihtoehtoja”.

RWA:n lausunnossa todettiin: ”RWA:n jäsenet tukevat valiokunnan uudelleen keskittymistä ulkomaisiin palveluntarjoajiin, mutta ovat huolissaan siitä, että raportti jättää huomiotta keskeiset tekijät, jotka kannustavat ihmisiä pelaamaan ulkomaisilla sivustoilla, kun 47 prosenttia australialaisista, jotka pelaavat, on käyttänyt ulkomaisia sivustoja.”

Cantwell sanoi, että RWA on ”jatkuvasti vaatinut” toimenpiteitä, jotka ”varmistavat vedonlyöjille, mitkä sivustot ovat laillisia ja turvallisia käyttää”.

Uusi valvoja Australiaan

Valiokunta suositteli myös raportissaan uuden kansallisen valvojan perustamista Australiaan. Valiokunnan puheenjohtaja Peta Murphy sanoi, että Australialla on ”heikko ja pirstaleinen” sääntelykehys, joka osoittaa ”epäjohdonmukaisuutta” osavaltioiden ja alueiden välillä.

Hän lisäsi, että osavaltioilla ja alueilla on ”vähän kannustimia” asettaa tiukempia määräyksiä tai lisenssimaksuja, ja sen seurauksena Pohjoisterritorio Racing Commissionista on tullut Australialle ”de facto” online-uhkapelien valvoja.