Englannin jalkapalloliiga (EFL), Valioliiga, Englannin jalkapalloliitto (The FA) ja Naisten Superliiga ovat sopineet uuden toimintakoodin käyttöönotosta, joka koskee uhkapeliin liittyviä sponsorisopimuksia jalkapallossa. Tämä uusi toimintakoodi on osa laajempaa vapaaehtoista koodia, jonka ovat kehittäneet eri urheilulajit yhteistyössä useiden kansallisten urheiluelinten kanssa.

Toimintakoodi otetaan käyttöön kauden 2024/25 alussa ja se koskee kaikkia ammattilaistasolla toimivia jalkapalloseuroja ja viranomaisia. Koodin tarkoituksena on varmistaa, että uhkapeliyhteistyö toteutetaan vastuullisesti ja että sen vaikutukset lapsiin ja uhkapeliongelmille alttiisiin henkilöihin ovat mahdollisimman vähäiset.

Suojelu ja sen merkitys

Ensimmäinen periaate toimintakoodissa on suojelu, joka keskittyy erityisesti lasten ja haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden suojelemiseen. Tämä tarkoittaa, että uhkapeliyhteistyön on oltava suunniteltu siten, että sen näkyvyys ja vaikutus lapsiin ja alle 18-vuotiaisiin on rajattu. Lisäksi sen tarkoituksena on minimoida riskit, jotka liittyvät uhkapelaamiseen ja siitä johtuviin haittoihin.

Tämän periaatteen mukaan kaikki mainonta ja markkinointitoimenpiteet on suunniteltava ja toteutettava niin, että ne eivät houkuttele alaikäisiä tai muita riskiryhmiä uhkapelien pariin. Tämä on merkittävä askel kohti vastuullisempaa sponsorointikäytäntöä jalkapallossa.

Sosiaalinen vastuu

Toinen toimintakoodin periaate keskittyy sosiaaliseen vastuuseen. Tämä tarkoittaa, että uhkapeliyhteistyön on edistettävä ja toteutettava sosiaalisesti vastuullisella tavalla. Tämä sisältää esimerkiksi tietoisuuden lisäämisen ja koulutuksen tarjoamisen uhkapelaamisen riskeistä kaikissa markkinointitoiminnoissa.

Jalkapalloseuroilla on velvollisuus varmistaa, että heidän yhteistyönsä uhkapeliyritysten kanssa ei edistä vastuuttomia uhkapelikäytäntöjä. Tämän periaatteen tarkoituksena on vähentää uhkapelaamisen aiheuttamia haittoja ja edistää yhteiskunnan hyvinvointia.

Uudelleensijoittaminen yhteisöön

Kolmas periaate käsittelee uudelleensijoittamista, jossa kaupallisista uhkapeliyhteistyöstä saatuja tuloja tulee käyttää uudelleen jalkapallofanien ja -yhteisöjen hyväksi. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi kilpailujen järjestämistä, stadionien ja harjoitusolosuhteiden parantamista sekä paikallisyhteisöjen ja ruohonjuuritason osallistumismahdollisuuksien tukemista.

Tällä periaatteella varmistetaan, että uhkapeliyhteistyöstä saadut tulot hyödyttävät laajempaa jalkapalloyhteisöä, eivätkä ne mene pelkästään seurojen tai liigojen voitoksi. Tämä luo vahvemman yhteyden yhteisöjen ja jalkapallon välillä.

Rehellisyys ja kilpailun integriteetti

Viimeinen periaate keskittyy rehellisyyteen ja kilpailun integriteetin säilyttämiseen. Tämä tarkoittaa, että uhkapeliyhteistyön ei tule vaarantaa jalkapallokilpailujen rehellisyyttä eikä vahingoittaa niihin osallistuvien henkilöiden hyvinvointia.

On tärkeää, että jalkapalloyhteistyöt uhkapeliyritysten kanssa eivät vaikuta negatiivisesti kilpailujen tuloksiin tai pelaajien ja muiden osallistujien eettiseen toimintaan. Tämä periaate pyrkii varmistamaan, että jalkapallo säilyy rehellisenä ja luotettavana lajina.

Toimintakoodin tavoite

Toimintakoodin päätavoitteena on varmistaa, että uhkapeliyhteistyöt jalkapallossa toteutetaan sosiaalisesti vastuullisella tavalla, joka rajoittaa niiden vaikutusta lapsiin ja uhkapelaamisen riskeille alttiisiin henkilöihin. Tämä on tärkeä askel kohti vastuullisempaa sponsorointikäytäntöä ja jalkapallon aseman vahvistamista yhteiskunnassa.

Toimintakoodin tarkoituksena on asettaa selkeät ja tiukat ohjeet siitä, miten jalkapallo voi tehdä yhteistyötä uhkapeliyritysten kanssa siten, että se palvelee parhaiten lajin ja yhteisön etuja.

Yhteenveto ja vaikutukset

Tämä uusi toimintakoodi uhkapeliyhteistyölle jalkapallossa on merkittävä askel kohti vastuullisempaa urheilukulttuuria. Se pyrkii suojelemaan haavoittuvia ryhmiä, edistämään sosiaalista vastuuta, varmistamaan yhteisön osallistumisen sekä säilyttämään jalkapallon rehellisyyden.

Seurojen ja liigojen on nyt sopeuduttava näihin uusiin periaatteisiin ja varmistettava, että heidän sponsorointikäytännöt noudattavat toimintakoodin ohjeita. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten urheilumarkkinointi ja yhteistyöt jalkapallon parissa tulevaisuudessa toteutetaan.