Nyt olemme vuodessa 2022 ja ensi vuodelle on näillä näkymin tulossa suomalaisille pelaajille uudeksi haitaksi rahaliikenteen esto kasinoilta Suomeen – miten se oikeasti vähentää pelaamista, sen aika näyttää, mutta samalla olemme saaneet lukea Helsingin Sanomista jopa sitäkin tärkeämmästä etenemisestä, joka on hyvä kertoa myös täällä!

HS:n tiedot: Puolueilla sopu veikkaus­voittojen siirtämisestä valtion kassaan, edunsaajien rahoitus turvataan lähes nykytasolle vuosiksi 2024–2026

Eduskuntapuolueet ovat päässeet sopuun Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tulevaisuudesta, useat lähteet kertovat Helsingin Sanomille.

Kytky rahapelitoiminnan tuottojen ja edunsaajien rahoituksen välillä puretaan kokonaan, eli rahapelitoiminnan tuotot tuloutetaan valtiolle yleiskatteellisena ilman korvamerkittyä käyttökohdetta. Tosin pelihaittojen vastaista työtä rahoitetaan vastaisuudessakin pelituotoista.

Veikkauksen edunsaajien rahoituksesta aletaan päättää kokonaisuudessaan normaalissa budjettiprosessissa. Eduskuntapuolueet kuitenkin sitoutuvat turvaamaan Veikkauksen edunsaajien rahoituksen lähelle nykytasoa ainakin vuoteen 2026 saakka.

Puolueiden sopimuksen mukaan edunsaajat saavat 990 miljoonaa euroa vuonna 2024, ja vuoteen 2026 mennessä rahoitus vähenee noin 975 miljoonaan euroon. Rahoituksen väheneminen johtuu siitä, ettei veteraanien palveluihin mene enää yhtä paljon rahaa. Tänä vuonna edunsaajat saavat vertailukelpoisesti tarkasteltuna rahoitusta noin 1 001 miljoonaa euroa.

Jos tämä pitää paikkansa, poistuu poliitikoilta yksi pelko lisenssipäätöksen tekemisestä – eli yhdistysten kautta äänestäjien menettäminen!

Ensi vuodesta eduskuntapuolueet eivät sopineet nykyhallituksen puolesta, mutta HS:n tietojen mukaan hallituspuolueet sitoutuvat siihen, ettei rahoitukseen tule kuoppaa vuosien 2022 ja 2024 välille.

Nykyään Veikkauksen voittovarat jaetaan pääosin suoraan jakosuhteiden perusteella muun muassa urheilulle, nuorisojärjestöille, kulttuurille ja tieteelle. Jakosuhteet pysyvät aluksi nykyisellään, mutta niitä ei kirjata lakiin, joten tulevat hallitukset voivat halutessaan muuttaa niitä.

Lisää verotuloja – lisää lisenssituloja

Jos muissa EU maissa ovat kokemukset lisenssimallista olleet pääosin positiiviset, miksei niin kävisi myös Suomessa? Eikö Suomi ole jo tarpeeksi eurooppalainen maa. Kenties seuraava Eduskunta ja uudet kansanedustajat pääsevät vapaasti valitsemaan siirtymisen lisenssimalliin ja sitä kautta lisää pelaamisen mahdollisuuksia suomalaisille, mutta myös mahdollisuus uuteen yritystoimintaan Suomessa, ja lisää tuloja valtiolle – vaikka suomalaiset pelaisivat saman verran, tai jopa vähemmän kuin tänään! Samalla ne peliautomaatit voitaisiin oikeasti poistaa sieltä kaupoista kaikkien nähtäviltä ja lottomainokset kassoilta!!!