Euroopan online-uhkapelisäätely on kokenut huomattavia muutoksia viime vuosina. Vielä viisitoista vuotta sitten monilla Euroopan mailla ei ollut erityisiä säädöksiä online-uhkapelitoimintaan liittyen, tai ne noudattivat yksinoikeusmallia, jossa vain valtion omistamat yhtiöt saivat tarjota online-uhkapelipalveluita. Nykyään tilanne on kuitenkin muuttunut merkittävästi, ja monilisensointimalli on tullut vallitsevaksi tavaksi säännellä online-uhkapelitoimintaa Euroopassa. Tässä mallissa useat yritykset voivat tarjota online-uhkapelipalveluja maassa, kunhan ne noudattavat tiukkoja sääntelyvaatimuksia.
Tärkeimmät löydökset
Euroopan peli- ja vedonlyöntiyhdistyksen (EGBA) uuden analyysin mukaan 27 31:stä Euroopan maasta on ottanut käyttöön jonkinlaisen monilisensointimallin, mikä osoittaa vahvaa suuntausta kohti avoimia ja kilpailukykyisiä markkinoita. Vain neljä maata ei ole omaksunut monilisensointia lainkaan: Suomi, Islanti ja Norja ylläpitävät yksinoikeusmalleja, kun taas Luxemburgilla ei ole omistettuja säädöksiä online-uhkapelille.
Poikkeukset ja siirtymävaiheet
Vaikka suurin osa maista noudattaa täyttä monilisensointimallia kaikille säännellyille online-uhkapelituotteilleen, joitakin poikkeuksia on. Esimerkiksi Slovenia ja Sveitsi pitävät yksinoikeuden online-urheiluvedonlyöntiin, kun taas Itävallassa ja Puolassa on yksinoikeus online-kasinopeleihin ja pokeriin, mutta muille online-uhkapelituotteille on käytössä monilisensointi. Suomi on parhaillaan lainsäädäntöuudistusten keskellä ja odotetaan ottavan käyttöön monilisensointikehyksen online-uhkapelille vuonna 2026.
Vaikutukset ja tulevaisuuden näkymät
EGBA:n pääsihteeri Maarten Haijerin mukaan monilisensoinnin vahvistuminen Euroopassa on kiistaton. Hän toteaa, että julkinen politiikka, erityisesti kuluttajansuojan ja verotuottojen näkökulmasta, on tehokkaammin saavutettavissa hyvin säännellyn online-kilpailun kautta. Norjan ja Islannin on väistämättä pohdittava online-monopolinsa tulevaisuutta, ja maat, joilla on joko osittaisia monopoleja tai tuotekohtaisia kieltolakeja, tulisi pyrkiä johdonmukaisuuteen ja politiikkansa tehokkuuteen siirtymällä näistä eroon.
EGBA lyhyesti
Euroopan peli- ja vedonlyöntiyhdistys (EGBA) on Brysselissä sijaitseva kauppajärjestö, joka edustaa johtavia online-uhkapelioperaattoreita, jotka on perustettu, lisensoitu ja säännelty EU:n sisällä. EGBA työskentelee yhdessä kansallisten ja EU-viranomaisten sekä muiden sidosryhmien kanssa kohti hyvin säänneltyä ja hyvin kanavoitua online-uhkapelimarkkinaa, joka tarjoaa korkean kuluttajansuojan tason ja ottaa huomioon internetin ja online-kuluttajien vaatimukset. EGBA:n jäsenet täyttävät korkeimmat sääntelystandardit ja yhdessä ne omistavat 267 online-uhkapelilisenssiä palvellen 31,2 miljoonaa asiakasta 22 eri Euroopan maassa.