uosien ajan esports-liiketoiminta on kasvanut nopeasti kautta linjan ja sama kasvu on käynnissä yhä edelleen

Jos katsomme taaksepäin historiaan, hieman yli kymmenen vuotta sitten, voimme turvallisesti sanoa, että ”esports” oli tuolloin aloitteleva, alivoimainen teollisuus. Se oli väärin ymmärretty markkinarako; stigmatisoitu käsite, jota huonosti informoidut pilkkaavat. Nykyään esports-teollisuuden arvo on noin 1.38 miljardia dollaria Newzoon maailmanlaajuisen esports-raportin mukaan, ja on odotettavissa, että vuoteen 2025 mennessä sillä on yli 630 miljoonan ihmisen yleisö.

Vuosien ajan esports-liiketoiminta on kasvanut nopeasti kautta linjan. Sponsoroinnista ja palkoista katsojalukuihin ja lähetysoikeuksiin esportsista alana on nopeasti tulossa ehdoton titaani. Se on kansainvälinen ekosysteemi, joka toimii maailman suosituimmilla videopeleillä ja satojen miljoonien dollarien investoinneilla.

Ja tällä hetkellä Maltalla on huomattava potentiaali olla tämän nopean kasvun ytimessä.

Voisiko Malta olla seuraava iso asia esportsissa?

Vuonna 2019 ehdotettiin, että Maltasta voisi tulla ”Euroopan esportsin keskus”, ja pian sen jälkeen allekirjoitettiin sopimus GamingMaltan ja Electronic Sports Leaguen (ESL) välillä. Myöhemmin, vuonna 2022, tätä sopimusta elvytettiin ja jatkettiin, mikä toi yhden maailman suurimmista esports-liigoista Maltalle vuoteen 2024 asti.

ESL Pro Leaguen komissaarin Alex Inglotin antamassa lausunnossa tehtiin selväksi, että Malta voisi varmasti olla esportsin pitkäaikainen koti:

”Malta täyttää ja ylittää odotuksemme, ja olemme erittäin tyytyväisiä tähän kumppanuuteen. Kaksi asiaa erottuu: ensinnäkin se on kaunis paikka, piste. Kesäpaikkana se antaa kuusi kaunista viikkoa, ja joukkueemme ja pelaajamme rakastavat olla siellä. Se on vain loistava paikka olla.”

Tällä hetkellä ei ole olemassa erityisiä paikkoja, jotka on omistettu suurten esports-turnausten isännöintiin, mutta se voi varmasti olla horisontissa. Tänä vuonna perustettiin Malta Esports Association (MESA), jonka tavoitteena on valvoa Maltan esports-skenen ”jatkuvaa kasvutarinaa”. MESA:n missioon kuuluu halu muovata esportsista Maltan elinkelpoinen ja kukoistava talouspilari, ja se on tavoite, joka tällä hetkellä vaikuttaa erittäin saavutettavissa olevalta.

MESA: n puheenjohtaja Michele Magro selitti yksinkertaisesti organisaation yleisen tehtävän:

”Maltan esports-yhdistyksen tavoitteena on olla Maltan esportsia yhdistävä elin, joka pyrkii standardoimaan, ammattimaistamaan ja auttamaan esportsia sen matkalla kohti vakaata, kestävää ja luotettavaa kilpailutoimintaa, koulutusvälineitä sekä houkuttelevaa taloudellista markkinarakoa ja mainosvälinettä.”

Teollisuuden rakentaminen

Kuten lainauksessa sanotaan, ”työn keksiminen on parempi kuin sen löytäminen”. Kun esports-teollisuus jatkaa paisumistaan, se hyödyntää uusia ja kehittyviä markkinoita ympäri maailmaa, ja monet maat kiirehtivät pelaamaan kiinni. Maltalle esports-keskukseksi ryhtyminen voi olla niinkin yksinkertaista kuin ”rakenna se ja he tulevat” -mentaliteetin omaksuminen.

Tällä hetkellä esports-teollisuudelle ei ole ”kotia” – se on edelleen monipuolinen, dynaaminen ja monipuolinen peto, joka voidaan realistisesti ottaa käyttöön missä tahansa, milloin tahansa. Tällä hetkellä kulissien takana on käynnissä intensiivinen määrä työtä alan asianmukaiseksi sääntelemiseksi ja hallitsemiseksi, mutta suurimmaksi osaksi se on edelleen sujuvaa ja jatkuvasti muuttuvaa.

Jos Malta voisi hyödyntää tätä sujuvuutta ja luisua esports-alan nopeasti virtaavaan kasvuvirtaan, se voisi nopeasti vakiinnuttaa asemansa keskeisenä toimijana Euroopan näyttämöllä.

On olemassa useita keskeisiä etuja, jotka tekevät Maltasta houkuttelevan kohteen esports-alan sijoittajille. Ensinnäkin maassa on erittäin vakaa ja joustava Internet-infrastruktuuri, joka on kiistatta tärkein tekijä digitaalisesti keskittyneelle teollisuudelle.

Suosittuna matkailukohteena Malta tarjoaa jo nyt korkean saavutettavuuden, laajan hotelliverkoston, konferenssikeskuksia, viihdepalveluja ja tietysti lyömättömät Välimeren maisemat. Se on houkutteleva paikka vierailijoille, vaikka se ei olisikaan keskus teollisuudelle, jolla on satoja miljoonia faneja.

Jos MESA, GamingMalta ja hallitus tekisivät yhteistyötä ”keksiäkseen työn”, mikä tekisi Maltasta esportsin kodin, se todennäköisesti avaisi satoja työpaikkoja ja mahdollisuuksia eri puolilla saarta. Toimittajista laitetoimittajiin ja lähetyslahjakkuuksista pitopalveluihin, turvallisuushenkilöstöstä lahjakkuuspäälliköihin ja teknisistä työntekijöistä itse pelaajiin, esports on edelleen kukoistava potentiaalipotti.

Se on kuva ja ekosysteemi, jonka jokainen maa olisi ylpeä projisoimaan.

Mitä Maltan on tehtävä?

Käynnissä on joukko aloitteita ja strategioita, kun luet tätä artikkelia, mutta aina on tehtävä enemmän. Ruohonjuuritason projekteista huipputason turnauksiin Malta voi pyrkiä tulemaan useampien esports-tapahtumien kohdekohteeksi. Esports-alalla suurimmat tulonlähteet ovat alalle investoivien sponsorointi. Kun tapahtumia tulee lisää, sponsorit houkuttelevat maata paljon enemmän pitkäaikaisena tapahtumapaikkana, ja sopimuksia tehdään.

Kumppanuuksien ja sponsoroinnin myötä tulee näkyvyyttä, ja näkyvyyden myötä tulee tapahtumia ja jalansijaa. Luvassa on kauppatavara-aloitteita, monialaisia mahdollisuuksia (matkailu, uhkapelit, vieraanvaraisuus) ja jopa uudelleensijoittamispotentiaalia nykyisille organisaatioille, ammattipelaajille ja yhteisöille.

Tietenkin monet näistä esports-keskukseksi tulemisen näkökohdista ovat kaukana tulevaisuudessa, mutta ne, jotka työskentelevät niiden saavuttamiseksi, ovat optimistisia. Haastattelussa Ivan Filletti, GamingMaltan tunnettu operatiivinen johtaja, puhui positiivisesti hankkeen tulevaisuudesta:

”Jatkamme paikallisen esports-ekosysteemimme, infrastruktuurin, rakentamista, ja on nähtävä tulokset, jotka saadaan kolmen vuoden kuluttua. Arvioimme sen ja katsomme, miten voimme parhaiten edetä. Budjeteistamme riippuen olemme avoimia kaikille organisaatioille, joiden kanssa voimme tehdä yhteistyötä esportsissa. Malta on avoin liiketoiminnalle.”

Voisiko Maltasta todella tulla esportsin koti jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa? Se on kunnianhimoinen tehtävä, mutta kun otetaan huomioon alan kasvu ja se, että Malta on jo tehnyt aaltoja näyttämöllä, näyttää aina niin mahdolliselta, että se voisi olla.

Tämän artikkelin on tuonut sinulle Gianfranco Capozzi, Catena Median esports- ja kasvupäällikkö, joka toimii esports.net, esportsbets.com

Artikkeliin on vain lisätty toimituksessa satunnaisia huomioita, kuten sen, että Malta saattaa kuitenkin olla useille alan isoilla areena-tapahtumille liian pieni paikka, mutta pienempien tapahtumien ja turnausten finaalit siellä voitaisiin pelata, mikäli voittopotit nousevat tarpeeksi korkealle tasolle.