Kryptovaluutat ovat virtuaalivaluuttaa, joiden historia alkoi käytännössä vuonna 2008, jolloin Bitcoin esiteltiin maailmalle. Bitcoinin ohella muitakin kryptovaluuttoja on tullut markkinoille vuosien saatossa ja tuntuvat olevan myös monelle mielenkiintoinen sijoituskohde. Kuten kaikessa sijoittamisessa, myös kryptovaluutoihin sijoittamisessa ovat omat riskinsä. Kryptovaluutoissa riskit voivat olla vielä astetta suuremmat kuin monessa muussa sijoituskohteessa, sillä ne ovat sen verran uusi asia eikä niitä ole aivan täysin hyväksytty tasavertaiseksi valuutaksi muiden, perinteisten rinnalla.

Epäilykset johtunevat usein siitä, että kryptovaluutat eivät ole minkään instituution hallinnassa. Valtiot ja keskuspankit eivät pysty ohjailemaan niiden arvoa ja ne eivät myöskään pysty painattamaan tai “louhimaan” niitä määräänsä enempää. Tämä johtuu siitä, että kryptovaluutoissa on useimmiten maksimimäärä, minkä verran niitä voi olla markkinoilla. Maksimimäärä on rajattu niiden ohjelmoijien toimesta alunperin ja lohkoketjuteknologia hoitaa muuten niiden valvonnan ja siirtämisen käyttäjältä toiselle.

Kryptovaluuttojen arvo määräytyykin pitkälle kysynnän ja tarjonnan mukaan, joten arvo heittelee paikoin aika rajustikin. Alkuhuuman jälkeen Bitcoineilla ja muilla kryptovaluutoilla on ollut hieman huonompia aikoja ja niiden arvo on alentunut moneen kertaan. Toki joskus niissäkin tapahtuu harppauksia ylöspäin, mutta tätä ei voida oikein koskaan ennustaa. Joskus arvon nousuun vaikuttaa vaikkapa julkkisten kehut kryptovaluuttoja kohtaan, mutta sitäkään ei voida sanoa, että arvonnousu tapahtuisi joka kerta kun näin käy.

Sijoittaminen kryptovaluuttaan – kuinka se tapahtuu?

Jos kuitenkin haluaa sijoittaa kryptovaluuttaan, on sitä varten luotu useita erilaisia kaupankäyntiin tarkoitettuja palveluita. Eräät osakekauppaa harrastavat verkkopalvelut ovat myös sisällyttäneet kryptovaluuttoja valikoimiin. Yksinkertaisesti sanottuna niihin sijoittavan tulee ensi kädessä rekisteröityä kryptovaluuttoja myyvään ja ostavaan palveluun. Palvelu kannattaa valikoida muun muassa valikoiman mukaan ja sekä sivukulujen mukaan. Toisissa palveluissa on suuremmat sivukulut kuin toisissa.

Kannattaa myös miettiä mihin kryptovaluuttaan haluaa sijoittaa. Bitcoin ei välttämättä ole se kaikkein paras, vaikka se onkin suosituin. On olemassa lukuisia muitakin varteenotettavia “altcoineja”, kuten muista kryptovaluutoista puhutaan usein. Ripple, Ethereum ja Litecoin ovat eräitä tällaisia. Uutena tulokkaana voidaan mainita esimerkiksi kryptovaluutta nimeltään Cardano.

Cardano on tullut saataville vuoden 2017 aikana, kun Input Output Hong Kong -yritys esitteli sen maailmalle. IOHK-yritys on Cardano -lohkoketjun kehitysalustan taustalla ja valuutan nimeksi on annettu sittemmin ADA. Cardano on todettu vahvaksi ja siitä on tullutkin yksi suurimpia ja suosituimpia kryptovaluuttoja. Se elää koko ajan ja kehittyy paremmaksi, joten voi hyvinkin olla että siitä kehittyy useimpia muita valuuttoja parempi kohde. Sijoittaminen siihen voi kannattaa varsinkin tällä hetkellä, sillä voi hyvinkin olla että sen arvo nousee moninkertaiseksi jo lähivuosina. Osta Cardano -kryptovaluuttaa vaikkapa nyt.

Muitakin kryptovaluuttoja on tarjolla

Cardano ei ole kuitenkaan ainoa, vaan varteenotettavista vaihtoehdoista yksi. Kuten Cardanon kohdalla, ei tulevaisuutta voida tietää etukäteen, joskin asiantuntijat voivat tehdä ns. valistuneita arvauksia jotka osuvat aika usein kohdalleenkin. Näyttää siltä, että kaikki kryptovaluutat käyttäytyvät arvonsa puolesta samaan aikaan samalla tavalla. Silloin tällöin tulee kuitenkin muistutuksia tuntemattomista kryptovaluutoista, jotka voivat nousta arvoltaan todella suureksi hetkellisesti. Hauska esimerkki on Dogecoin, joka on lähtenyt saman nimisestä meemistä. Viime aikoina Elon Musk on esimerkiksi twiiteissään antanut tukea tälle kryptovaluutalle ja sen arvo on noussut mukavasti.

Kun käyttää kryptovaluuttojen kaupankäyntiin tarkoitettuja palveluja, kannattaa ehdottomasti lukea arvosteluja ja kokemuksia niistä. Jos jokin palvelu on tietoturvaltaan vaillinainen, tästä kuullaan varmasti hyvinkin äkkiä ja internetissä varsinkin huono maine kiirii nopeasti. Tunnetut ja hyväksi havaitut palvelut ovat yleisesti ottaen turvallisempia monessa mielessä.