Ruotsin valtiovarainministeriö ja kauppakamarin pääjohtaja Gunnar Larsson ovat tarjonneet selityksen viimeviikkoiselle ehdotukselle tiukentaa maassa vetoja ottavien offshore-operaattoreiden valvontaa.

Larssonin ja ministeriön raportin tilasi sosiaaliministeri Ardalan Shekerabi, ja siinä tutkittiin otteluiden sopimista ja luvatonta rahapelaamista sekä rahanpesun vastaisista rikkomuksista määrättyjä  seuraamuksia.

Nykyisessä järjestelmässä sääntelijällä eli Spelinspektionenilla on valtuudet kaikkeen Ruotsin markkinoille suunnattuun rahapeliin – esimerkiksi markkinoinnin tai paikallisten maksuvaihtoehtojen kautta – ja se voi ryhtyä toimiin ilman lisenssiä toimitsijoita vastaan.

Lyhyen yhteenvedon raportista Larsson kuitenkin paljasti viime viikolla suosittelevansa lain soveltamisalan muuttamista sisältämään kaikki ruotsalaisten pelaajien käytettävissä olevat rahapelit.

Kauppakamari ja valtiovarainministeriö hahmottelevat koko raportin yhteydessä tarkemmin syitä, miksi tällainen muutos tulisi tehdä.

Raportissa todettiin, että ”on tarpeen siirtää painopistettä mahdollisista toimista, joita peliyhtiöt ovat toteuttaneet eli tehneet houkutellakseen ruotsalaisia asiakkaita, ja keskittyä sen sijaan siihen, onko yhtiö ryhtynyt toimenpiteisiin estääkseen Osallistumisen Ruotsista”.

Se lisäsi, että nykyisten sääntöjen mukaan voi olla vaikeaa määrittää, tarjoaako sivusto uhkapelejä ruotsalaisille pelaajille vai ei, varsinkin kun monet ruotsalaiset saattavat helposti mukautua käyttämään englanninkielisiä sivustoja ja maksamalla euroina.

Tämän vuoksi se väitti, että uutta lähestymistapaa ”yksinkertaistetaan merkittävästi”.

”Sen määrittämiseksi, kuuluuko online-peli pelilain soveltamisalaan, riittää, että loihtii esiin, jos Ruotsissa oleskin voi rekisteröityä ja luoda tilin”, se totesi. ”Korttimaksujen estämistä varten maksupalveluntarjoajat voivat estää maksut kaikille, joilla ei ole ruotsalaista pelilupaa.”

Raportissa todettiin edelleen, että kun rahapelilaki otettiin käyttöön, hallitus päätti antaa sen soveltamisalan kattaa vain Ruotsiin kohdistetut rahapelit, jotta kaikilla verkko-operaattoreilla ei olisi velvoitetta hakea toimilupaa. Se totesi, että siinä ei otettu huomioon sitä, että operaattorit voisivat sen sijaan yksinkertaisesti estää ruotsalaisia asiakkaita.

Vaikka raportissa tunnustettiin, että Spelinspektionen ei voi ryhtyä toimiin kaikkia verkkosivustoja vastaan, jotka eivät estä ruotsalaisia asiakkaita, sillä on silti enemmän valtaa nykyiseen tilanteeseensa verrattuna.

Ehdotus lisensoimatonta rahapelaamistatavan muuttamisesta tulee sen jälkeen, kun Alankomaiden kuluttajansuojaministeri Sander Dekker ilmoitti vastaavasta muutoksesta juuri ennen maan online-rahapelimarkkinoiden avautumista. Tämä johti siihen, että useat  operaattorit, kuten Entain,  Kindred, 888 Betsson, LeoVegas  ja Casumo, estivät hollantilaisia asiakkaita toimiluvan myöntämisen yhteydessä. Lisäksi mietinnössä esitetään perustelut lisäsuositusten taustalla.

Esimerkiksi Spelinspektionen voi tehdä ”mysteeriostoksia”, jolloin se voi nähdä, ovatko tietyt pelisivustot ruotsalaisten pelaajien saatavilla. Se totesi, että ”salainen valvonta” oli tarpeen sen osoittamiseksi, että operaattorit ottavat vastaan ruotsalaisia asiakkaita. Raportissa selitettiin myös, että sen mielestä sen ei pitäisi vaatia kaikkia maksuoperaattoreita estämään kaikki lisensoimattomia sivustoja, koska se voi osoittautua liian työlääksi palveluntarjoajille.

Kun tarkastelemme otteluiden sopimiseen liittyviä suosituksia, raportissa hahmoteltiin raportointivaatimuksia koskevan ehdotuksen taustalla olevia yksityiskohtia, kuten se, että kaikkien toimijoiden on ilmoitettava epäillyistä tapauksista, joissa ammattiurheilijat asettavat vetoja otteluiden vahvistamissääntöjen mukaisesti.

Raportissa todettiin, että Ruotsissa ei tällä hetkellä ole ”ketään toimijaa, jolla olisi selkeästi määritelty vastuu hankkia, koota, analysoida ja levittää tietoja epäillystä otteluiden sopimisesta”, ja että tietyt tietosuojasäännöt eivät ole vahingoittaneet tietojen jakamista. Se totesi myös, että aiemmin on ollut pelejä, joissa on ollut epäilyttävää vedonlyöntitoimintaa, jossa jotkut operaattorit keskeyttivät vedonlyönnin, mutta toiset eivät.