Ruotsin pelialan sääntelyviranomainen Spelinspektionen on antanut tukensa ehdotuksille laajentaa maan rahapelilain soveltamisalaa, joka esiteltiin alun perin lokakuussa.

Sääntelyviranomainen sanoi suhtautuvansa ”yleisesti ottaen myönteisesti” lokakuussa esitettyyn pelilakiin ehdotettuihin muutoksiin, joiden tarkoituksena on antaa Spelinspektionenille valta kaikkeen ruotsalaispelaajien käytettävissä olevaan rahapelaamiseen. Tämä merkitsisi offshore-operaattoreita, jotka eivät erityisesti kohdista Ruotsin markkinoita, kuuluvat Spelinspektionen-lainkäyttöalueeseen.

Tämän seurauksena yritykset, jotka eivät kohdista toimia paikallisiin asiakkaisiin – mutta eivät estä heitä pelaamasta – voivat joutua toimiin.

Se seuraa Alankomaiden kuluttajansuojaministeriä Sander Dekkerin ilm,oitusta vastaavasta muutoksesta juuri ennen maan online-rahapelimarkkinoiden avaamista. Tämä johti siihen, että useat operaattorit, kuten  Entain,  Kindred, 888 Betsson, LeoVegas  ja  Casumo, kaikki estivät hollantilaiset asiakkaansa.

Sääntelyviranomainen totesi, että tämä voisi selventää tilannetta, koska sen ei enää tarvitsisi määrittää, kohdistuvatko operaattorit Ruotsiin.

”Spelinspektionen suhtautuu yleisesti ottaen myönteisesti ehdotukseen pelilain soveltamisalan muuttamisesta”, se sanoi. ”Konseptin yksinkertaistaminen ja laajentaminen vähentää riskiä erilaisista tulkinnoista siitä, mitkä peliyhtiöt voivat kohdistaa ruotsin markkinoille.

”Spelinspektionen yhtyy tutkintaan näissä ehdotukseen koskevissa näkökokeissa.”

Vaikka Euroopan unionin (EU) operaattoreiden, kuten Maltassa säänneltyjen toimijoiden, odotetaan noudattavan ehdotettuja muutoksia, sääntelyviranomainen ennustaa, että EU:n ulkopuolelle sijoittautuneita yrityksiä voi olla vaikeampi kelata, koska ne eivät todennäköisesti mukauta liiketoimintakäytäntöjään pelilain muutosten mukaisesti.

Spelinspektionen ilmaisi huolensa raportissa ehdotetuista salaisista valvontaehdotuksista, joissa ehdotettiin, että sääntelyviranomainen ostaisin online-pelipalveluja piilotetulla identiteetillä.

Tällaisen toimen käytännön asiat kyseenalaistettiin, kuten työntekijöiden on syötettävä yksityisiä tietoja tilien rekisteröimiseksi, työlainsäädäntöön liittyviä näkökohtia ja voittojen maksamiseen liittyviä kysymyksiä.

Spelinspektionen lisäsi: ”Piilotettujen testihankintojen tekeminen voi vaikuttaa kielteisesti Spelinspektionenin mahdollisuuksiin harjoittaa valvontaa tällä tavalla. Suurempi ongelma on kuitenkin se, että yksittäisten työntekijöiden henkilöllisyys paljastuu, mikä tarkoittaa, että työlainsäädännön näkökohdat ovat edelleen hankalampia.

”Siksi olisi selvennettävä, että testiostoilmoituksessa ei tarvitse olla tietoja siitä, mitä pelitiliä on käytetty, tai muita tietoja, joiden avulla elinkeinonharjoittaja voi tunnistaa ostoksen tehneen.”

Spelinspektionen myönsi myös, että maksupalveluntarjoajia painostetaan enemmän, koska lisenssöimätömien toimijoiden monimutkaisempi transaktioprosessi EU:ssa, ja sen ulkopuolella vaikeuttaa mainittujen yritysten toimintaa Ruotsissa.

Ehdotuksissa esitettyjen sopuotteluiden osalta sääntelyviranomainen katsoo, että sopuotteluiden vahvistamisen määritelmää olisi selkeytettävä, koska nykyisessä iteraatiossa ei selvästi kerrota, mitä otteluiden sopimisella varsinaisesti tarkoitetaan.

Valtiovarainministeriön ja kauppakamarin pääjohtaja Gunnar Larsson esitteli ehdotukset, jotka esitettiin ministeri Ardalan Shekarabin tilaamassa raportissa.

Aiemmin tänään (4.1.) Shekarabi ilmoitti myös, että ruotsissa on käynnistetty uusi, alempi talletuskatto nettikasinolle. Tämä olisi 4 000 kruunua (325,6 puntaa/ 389,2 € / 439,2 dollaria) kuukaudessa.