Ruotsin rahapeliveron saldo voi nousta jopa 1,1 miljardilla kruunulla ja lähes 500 uutta työpaikkaa syntyisi, jos toimiluvan saaneiden operaattoreiden rajoituksia lievennettäisiin, uusi raportti väittää.

Vaikka kasinoliiketoiminnan tehostaminen alueilla, joilla se on ollut rajoitettua, ei ole kovinkaan vaikeata, ongelmat voivat olla poliittisempia kuin todelliset ongelmat, kuten liiallinen uhkapelaaminen ja siihen liittyvä rahapeleihin perustuva taloudellinen haitta. Kryptovaluutoilla, huonolla sijoittamisella ja monilla muilla tavoilla on myös helppo menettää rahaa – ihmiset ovat aina olleet kiinnostuneempia rahan ja tavaroiden keräämisestä, kuin vain omasta elämästänä ja terveydestä huolehtimisesta.

Raportin tilasi operaattoriyhdistys Branscheforenigen för Onlinespel (BOS), ja sitä noudatti tohtori Nima Sanandaji. Siinä tarkastellaan peliteollisuuden myönteistä vaikutusta ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja sitä, miten tämä voidaan optimoida.

Tämä myönteinen, tohtori Sanandaji väitti, alitettiin lisensoitujen online-pelioperaattoreiden rajoituksilla, jotka rajoittivat pyrkimyksiä kanavoida pelaajia pois luvattomista uhkapelivaihtoehdoista.

Virallisiin tietoihin viitaten raportissa todettiin, että lisensoiduissa rahapeliyrityksissä oli 4 200 pysyvää roolia eri puolilla maata, ja alan osuus Ruotsin bruttokansantuotteesta (BKT) oli hieman alle 10 miljardia Ruotsin kruunua (804,9 miljoonaa puntaa / 940,4 miljoonaa euroa / 995,3 miljoonaa dollaria).

Alan osuus ruotsalaisen urheilun sponsoroinnista on myös noin 800 miljoonaa ruotsin kruunua, ja operaattorit maksavat vuosittain veroa noin 4 miljardia ruotsin kruunua.

Offshore-markkinat kuitenkin alittavat nämä operaattorit, joiden tohtori Sanandaji arvioi tuottavan 21 miljardin Kruunun tulot vuosina 2021–2025.

Mietinnössä väitettiin, että kun säännellyistä markkinoista tehtäisiin houkuttelevampia, sillä olisi myönteinen vaikutus Ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Jos kanavointiaste nousee 80 prosentista 90 prosenttiin, se voisi luoda 460 uutta työpaikkaa, kun taas teollisuuden osuus Ruotsin BKT:stä nousisi arviolta 1,1 miljardilla Ruotsin kruunulla.

Avain tähän olisi kannustaa pelaajia pelaamaan lisensoitujen myyntipisteiden kautta antamalla heille mahdollisuus käyttää bonuksia pelaajien hankkimiseen ja säilyttämiseen, raportissa selitetään. Tällä hetkellä lisenssinsaajat voivat tarjota pelaajille vain yhden bonuksen rekisteröitymisen yhteydessä.

”Ruotsilla on kaikki voitettavaa pelisääntelyn tarkistamisesta, jotta voidaan lieventää joitain rajoituksia, jotka ajavat useimmat pelikuluttajat luvattomille pelimarkkinoille”, Sanandaji sanoi.

Ruotsin hallitus otti käyttöön useita väliaikaisia toimenpiteitä – mukaan lukien 100 kruunun yläraja bonuksille ja 5 000 kruunun talletuskaton – ensimmäisen Covid-19-sulun aikana vuonna 2020. Näitä toimenpiteitä jatkettiin useita kertoja. Tämän vuoden tammikuussa hallitus julkaisi suunnitelmat ottaa uudelleen käyttöön joitakin toimenpiteitä, jotka romutettiin myöhemmin samassa kuussa.

”Jäykkä bonuskielto erottuu, [koska se] ei tarjoa mitään hyötyä uskollisille peliasiakkaille”, Sanandaji selitti. ”Ruotsi maksaa tästä sääntelystä korkean hinnan menetettyjen pelaajien osalta, jotka sen sijaan valitsevat luvattoman pelaamisen.”

BOS: n pääsihteeri Gustaf Hoffstedt totesi, että raportissa korostettiin ”hyödyntämättömiä mahdollisuuksia” maan pelimarkkinoilla.

”Toivomme, että tämä raportti saa enemmän ihmisiä kiinnostumaan pelialan panoksesta Ruotsiin sekä vielä hyödyntämättömistä mahdollisuuksista poliitikoille, jotka työskentelevät pelialan sisällyttämiseksi Ruotsin liiketoimintapolitiikkaan”, Hoffstedt sanoi.

Mielenkiintoista luettavaa muualla netissä

Netti pitää sisällään vaikka mitä, esimerkiksi 12fastdelivery.com on sivusto mm. peleille ja vähän kaikelle  muullekin. Ja taas jos olet kiinnostunut lukemaan urheilusta ja siihen liittyvistä rahavirroista, https://500euro.net/urheilu/ saattaa antaa jotain alkuviitteitä aiheeseen. Jos sittenkin olet kiinnostunut K18 tuotteista niin siihen tarjoilee hyviä viitteitä ja ideoita https://www.beautynet.fi/sinful-tuotteet/ ja muut Beautynetin sisältämät sivut.