Koska vedonlyönnin markkinat ovat kaikkien aikojen suurimmat vuodelle 2022, sen maailman paha puoli on kasvanut. Sportradarin Tom Mace keskustelee siitä, mitä voidaan tehdä urheilun pitämiseksi puhtaana.

Vuonna 2021 urheiluvedonlyöntitietojen tarjoaja Sportradar havaitsi ennätykselliset 900 epäilyttävää ottelua 10 eri urheilulajissa – 30 % enemmän kuin edellisenä vuonna tunnistettu 692 ottelua.

Vaikka epäilyttävät ottelut eivät välttämättä osoita väärinkäytöksiä, hälytysten määrän jyrkkä nousu on selvästi huolenaihe. ”Se kertoo, mitä sinun on tiedettävä siitä, mihin suuntaan ongelma on menossa”, sanoo Tom Mace, Sportradar Integrity Servicesin globaalien toimintojen johtaja.

”Mitä meistä tulee, sopupelien taso nousi vuonna 2021 – ja sama jatkuu vuonna 2022.”

Mace lisää, että sopupeliuhkien lisääntyminen voi pahentaa ongelmaa tulevana vuonna. Perinteisesti kohdistettujen urheilulajien, kuten tenniksen, lisäksi jääkiekon, kriketin, koripallon, lentopallon ja e-urheilun kaltaiset epäilyttävät aktiviteetit ovat lisääntyneet viimeisen vuoden aikana.

Urheilussa, jossa vedonlyöntimarkkinat ovat vakiintuneet, vedonlyöntimallien manipulointi alkaa näkyä useammin alimmilla tasoilla.

Jalkapallossa fixers siirtyvät alaspäin liigapyramidissa. ”Noin 40 % kaikista havaitsemistamme epäilyttävistä otteluista tuli kolmannelta tasolta tai alempana”, Mace sanoo, ”mikä on melko huolestuttavaa, kun ottaa huomioon tällä tasolla pelaavien pelaajien tyypit.

”Millainen eheyden suojan taso näissä kilpailuissa on?”

Hän huomauttaa, että pelin eliittitaso on erittäin hyvin suojattu, sillä Sportradar seuraa kahta parasta divisioonaa Fifan puolesta maailmanlaajuisesti. Huipputason kilpailuissa on myös rakennettu eheysinfrastruktuuri, kuten omat raportointirakenteet ja koulutusohjelmat.

”Mutta tällä hetkellä se ei todellakaan heijasta sitä, mitä pidemmälle liigajärjestelmässä mennään”, Mace lisää. ”Esimerkiksi Englannissa voi lyödä vetoa 10. divisioonaan, mikä on vähän enemmän kuin puistojalkapallo.”

Tämä ei ole ongelma, joka voidaan ratkaista yksinkertaisesti sulkemalla vedonlyönti. Macen kollega Andreas Krannich on aiemmin varoittanut tällaisesta lähestymistavasta sanoen, että se vain työntäisi vedonlyöntitoimintaa offshorein ja vaikeuttaisi mahdollisen korruption tutkimista.

Sen sijaan on keskityttävä enemmän varmistamaan, että yksittäiset urheilijat ovat tietoisia manipuloinnin seurauksista ja siitä, kuinka välttää korjaajien lähestyminen.

Vaarassa olevat henkilöt

Vaikka urheilun hallintoelimiä suojellaan merkittävästi urheilun rehellisyyttä vastaan, urheilijat itse ovat aina haavoittuvimpia.

”Yksi asia on mielestäni taattu, että urheilijat ja urheilijat ovat jatkossakin enemmän kuin koskaan alttiina sopuratkaisuille, pääasiassa digitaalisessa mediassa, sosiaalisen median alustoilla ja vastaavilla”, Mace lisää.

Esimerkiksi vuoden 2021 viimeisten kuukausien aikana Sportradar näki lisääntyneen urheilijan ottamista yhteyttä sosiaalisen median alustoihin otteluiden korjaamiseksi.

”Tiedämme jo, että viimeisten 18 kuukauden aikana jotkin näistä satunnaisista lähestymistavoista sosiaalisessa mediassa ovat osoittautuneet kiinteiksi osuuksiksi ja niitä on syytetty sellaisina”, Mace sanoo.

Hänen mielestään tämän ongelman ratkaisemiseksi on tapahduttava kaksi asiaa. Ensinnäkin urheiluorganisaatioiden on kiinnitettävä enemmän huomiota ongelmaan ja toiseksi urheilijoille on tiedotettava paremmin sopupelien – ja sosiaalisen median – aiheuttamista vaaroista.

Se voi olla hyödyllinen työkalu urheilijoille yhteydenpitoon faneihinsa, mutta sosiaaliseen mediaan liittyy myös riski altistua lähestymistavoille, hän selittää. Tämän vuoksi Sportradar on ottanut käyttöön koulutusresursseja saadakseen urheilijat tietoisiksi tavoista, joilla heidät voidaan kohdistaa sosiaalisessa mediassa. Ne lanseerattiin viime vuoden helmikuussa, ja ne seurasivat seurantapalvelun julkaisua, joka suojelee urheilijoita väärinkäytöksiltä sosiaalisissa kanavissa , ja verkkohaitat kuuluvat yhä enemmän koskemattomuuden vastuualueeseen.

Mutta vedonlyöntimarkkinoilla uusia tapoja saada etulyöntiä etsivillä pelisopivuuksilla, hallintoelimillä ja tietojen toimittajilla on mittava tehtävä varmistaa, että he pysyvät askeleen edellä.

Taistelu dopingia vastaan

Ja kun korjauslaitteet kehittyvät murtautumaan eri markkinoille, ala itse taistelee takaisin luontoon heittämällä verkkoaan leveämmäksi käsitelläkseen erilaisia ​​eheysuhkia.

Mace sanoo, että Sportradar lanseerasi antidopingpalvelunsa vuonna 2019 tajuttuaan, että yhtiön tiedusteluvalmiudet voivat olla erittäin hyödyllisiä alalla.

”Antidoping on suhteellisen hyvin rahoitettu verrattuna anti-otteluiden sovitteluun”, hän selittää. ”Kansalliset antidopingtoimistot ja tukielimet eivät olleet kovin teknisesti edistyneitä, mitä tulee tutkimukseensa, minkä vuoksi idea antidopingpalveluista syntyi.

”Viime aikoina käytämme vahvaa teknistä taustaamme ja keskittymiskykyämme Sportradarissa etätestaustuotteiden kehittämisen lisäksi auttamaan dopingin vastaisessa taistelussa.”

On muitakin menetelmiä, joita yhtiö käyttää vahvistaakseen puolustustaan ​​sopupeliä vastaan. Se käyttää yhä enemmän tekoälyä panostenseurantakäytännöissään yrittääkseen havaita epäilyttävät vedonlyöntimallit tarkemmin.

”Emme vain valvo tiettyjen tapahtuvien otteluiden dataa, vaan yritämme itse asiassa hyödyntää historiallisten tietojen voimaa, jotta voimme todella ymmärtää ja oppia havaitsemistamme aikaisemmista otteluista ja epäilyttäviä tapauksia.” sanoo Mace. ”Alamme sitten ottaa tällaisia ​​asioita huomioon malleissamme ja algoritmeissamme, jotta niistä tulee älykkäämpiä.”

Carnival News toimittaa päivttäin uutisia e-urheilusta, sekä viihteestä. Oheessa linkit itse kullekin aiheelle.