Viiniä saksasta ja sen ostaminen on varmasti ei-triviaali tehtävä. Spätburgunder, prädikatswein, trocken… Paljon monimutkaisia tuntemattomia sanoja, mutta mitään ei ymmärretä. Se ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin luulisi, eikä kuinka valita viini ole niin vaikeaa. Kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää hyvää saksalaista viiniä. 

Millaista viiniä tilataan Saksasta?

Monet ihmiset yhdistävät saksalaisen viinin ensisijaisesti Rieslingiin. Vaikka Riesling on edelleen saksalaisen viininvalmistuksen tärkein symboli, se ei suinkaan ole ainoa rypäle, josta viiniä saksasta valmistetaan. Ja on monia kauppoja, joissa voit ostaa viiniä netistä.

Tilata viiniä saksasta

Verkkosivuston avulla voit tilata viiniä saksasta melko helposti. Monilla suosituilla sivustoilla on varmasti valikoimissaan paras saksalainen viini, johon olet varmasti tyytyväinen. Joten viinin toimitus Saksasta ei ole ongelma. 

Virallinen laatuasteikko

Teknisesti ottaen laissa säädetään saksalaisille viineille neljä laatutasoa.

Deutscher Wein. Perustason pöytäviini. Pohjimmiltaan se tarkoittaa vain sitä, että kädessäsi oleva juoma on oikeasti viiniä, ja se on valmistettu jossain Saksassa. Vastine ranskalaiselle Vin de Table -viinille tai italialaiselle Vino da Tavolalle.

Landwein. Seuraava vaihe, joka vastaa IGT:tä tai Vin de Pais’ta muissa maissa. Toisin sanoen laadultaan parantunut pöytäviini.

Qualitätswein. Termi tarkoittaa ”laatuviiniä”, ja se koskee viinejä, jotka ovat peräisin joltakin kolmestatoista virallisesta viinintuotantoalueesta. Pulloon on ehdottomasti merkittävä, mistä pullosta se on peräisin.

Prädikatswein. Predikaatti eli laatuviini, jossa on lisäominaisuuksia, on saksalaisten viinien korkein laatutaso. Toisin kuin edellisissä vaiheissa, predikaatit eivät ole millään tavoin sidoksissa maantieteelliseen sijaintiin, vaan ne riippuvat yksinomaan käytettyjen rypäleiden kypsyydestä ja siitä, kuinka myöhään ne on korjattu. Voit myös ostaa viiniä netistä. Predikaatteja on yhteensä kuutta eri tyyppiä:

  • Kabinett – Täyskypsistä rypäleistä valmistettu viini, jonka viinintekijä mielellään pitää kaapissaan myynnin sijaan (tästä termi).
  • Spätlese – Viini, joka on valmistettu rypäleistä, jotka on korjattu aikaisintaan 7 päivää tavanomaisen sadonkorjuun jälkeen.
  • Auslese (valittu vuosikerta): Viini, joka on valmistettu erittäin kypsistä, käsin poimituista rypäleistä.
  • Beerenauslese (valikoidut rypäleet) – valmistettu ylikypsistä rypäleistä.
  • Trockenbeerenauslese (valikoidut kuivat marjat) – ylikypsät rypäleet, jotka ovat kuivuneet oksilla ennen sadonkorjuuta.
  • Eiswein (jääviini) – viini, joka on valmistettu marjoista, jotka on korjattu ensimmäisen pakkasen jälkeen ja joiden sokeripitoisuus on siksi erittäin korkea.