Tämän vuoden KHL kausi, kuten kaikki muutkin pääsarjat Euroopassa ja muualla maailmassa ovat olleet melkoisessa kurimuksessa. Nyt KHL kausi alkaa lähestyä loppuaan ja edessä ovat pudotuspelit, joten on lienee aika katsella mitä kausi tarjosi, ja onko esimerkiksi Helsingin Jokereilla enää mitään mahdollisuuksia?

Venäläinen Kontinental Hockey League koostui tällä kaudella 11+12 joukkueesta, ja sarja oli tälläkin kaudella tasaisen. Sarja on jaettu Idän ja Lännen joukkueisiin ja molemmat osat vielä kahteen divisioonaan, ja esimerkiksi Jokerit pelaa Bobrov divisioonassa yhdessä Moskovan Vityaz, Pietarin SKA:n, Sochin, Moskovan Spartakin ja Severstalin joukkueiden kanssa.

Runkosarjassa on viimeiset pelit menossa ja Länttä johtaa CSKA 83 pisteellä, Jokereiden ollessa viidentenä 62 pisteellä. Idässä johdossa pyyhältää AK Bars 84 pisteellä.

Pistetilastossa ykkösenä pelaa Dynamo Minskin Vadin Shipachyov 20 maalia ja 42 syöttöä ja suomalainen Teemu Hartikainen Salavat Yulaevin hyökkääjä on kakkosena 26 maalilla ja 33 syötöllä. Koko sarjan paras maalivahti tilastojen valossa on Metallurs Mg:n suomalainen Juho Olkinuora 93,6% torjuntaprosenteilla.

Miten kausi on edennyt?

KHL kautta kuten muitakin liigoja on häirinnyt maailmaa vaivaava virustauti, joka on sekä siirtänyt pelejä, että laittanut joukkueet välillä eriarvoiseen asemaan pelaajien ollessa karanteenissa. Myös katsojien poissaoleminen ja erilaiset matkustamiseen liittyvät karanteeni ovat tuoneet oman lisänsä tähän kauteen, joten kaikki pelaajat eivät ole päässeet parhaimpaansa.

KHL vedonlyönti on kuitenkin toiminut normaaliin tapaan ja kauden mestaruusehdokkaita on vieläkin useita. Tähän kauteen hallitsevana mestarina lähtenyt Moskovan CSKA on myös tämän kauden suosikki, vaikka kauden 2019-20 mestaruuspytty jätettiinkin jakamatta kokonaan koronan vuoksi- tällä kaudella mestaruus on taas jaossa. 60 ottelun runkosarja vetelee jo viimeisiä kierroksia ja maaliskuussa alkavat pudotuspelit kertovat sitten, kuka voittaa tällä kaudella mestaruuden. Kaikki suomalaiset esimerkiksi tietävät, että Jokerit ei voi koskaan voittaa mestaruutta, ei vaikka sillä olisi kuinka hyvä joukkue tahansa. KHL:n tuomarit osaavat sopivissa tilanteissa viheltää jäähyt, ja Jokerit kärsiin sopivasti tappion – näinhän se on ollut aiemminkin.

Kauden 2020-21 Gagarin Cupin voittaja tullee jälleen kolmikosta: CSKA Moskova, Pietarin SKA tai AK Bars Kazan. Suomalaisia pelaajia KHL:ssä on tällä kaudella ollut listoilla 50 pelaajaa ja pelaajat kuten edellä mainittu Teemu Hartikainen ja Markus Granlund, Sakari Manninen ja mm. Jori Lehterä ovat kuuluneet oman joukkueensa parhaimmistoon. Kazanissa pelaava Janne Pesonen lienee ainoita mestariehdokkaita suomalaisista tälle kaudelle.

Urheiluvedonlyönti ja KHL

KHL kohteet ovat koko kauden olleet saatavilla eurooppalaisissa vedonlyöntilistoilla ja pelejä on pelattu vanhaan malliin, vaikka itse otteluihin ei ole ollut menemistä. Eikä KHL:ssä ole sen paremmat taloudelliset tilanteet kuin muissakaan maissa tai lajeissa, ja olemmehan saaneet lukea espanjalaisten jalkapalloseurojenkin satojen miljoonien veloista ja niiden uudelleenjärjestämisestä.

Ammattiurheilu tällä tasolla on kovaa liiketoimintaa, missä pelaajat ovat vain pelinappuloita joukkueiden rostereissa, ja vähitellen näiden jääkiekon ja jalkapallon pariin on tulossa myös e-urheilu. Venäjä on myös e-urheilussa yksi Euroopan suurimmista Saksan, Englannin ja Ranskan kanssa. Juuri ennen tämän artikkelin julkaisua venäläinen e-urheilujoukkue Gambit pelasi Snow Sweet Now 1 turnauksen finaalissa tasaväkisin kamppailun FunPlus Phoenixia vastaan häviten sen vain kartoin 2-1. FunPlus Phoenix joukkueessa pelaa suomalainen Jesse ”zehN” Linjala.

Vaikka urheiluvedonlyönnin pelimäärissä e-urheilu tulee vielä kaukana perässä, ei mene montaa vuotta, kun se jo ohittaa nämä kaksi isoa perinteistä eurooppalaista lajia. Sen kertoo jo loogisesti ne katsojaluvut, joita esimerkiksi League of Legends pelin MM-turnaus on viime vuosina saavuttanut, kun kymmenet miljoonat peliä seuraavat kokoontuvat eri medioihin katsomaan otteluita – kun tulevaisuudessa näihin yhdistetään livepelaaminen aivan uudella tasolla, on vedonlyöntioperaattoreilla lähes jalkapallon MM-tason ottelut saatavilla, mutta useammasta lajista. Ei ainoastaan edellä mainittu League of Legends, mutta esimerkiksi Venäjällä suuressa suosiossa oleva Dota2, ja eurooppalaisten suosikki CS:GO ja tulevaisuuden Valorant, ovat varmasti jo 20-luvulla todella korkealla pelitilastoissa.

Oletko sinä jo kokeillut näitä uusi lajeja?