Curacaon rahapelimarkkinoille on kohdistunut ennennäkemätöntä kiinnostusta, mikä on johtanut merkittäviin viivästyksiin lisenssihakemusten käsittelyssä. Curacaon Gaming Control Boardin (GCB) toimitusjohtaja Cedric Pietersz totesi iGB:lle viime kuussa, että viranomaiselle oli toimitettu 740 verkkopelaamisen lisenssihakemusta vuoden ensimmäisen puoliskon aikana, ja määrä on odotettavissa kasvavan entisestään heinäkuussa avautuvan uuden lisenssihakemusikkunan myötä.

Pietersz myönsi, että GCB:n on parannettava infrastruktuuriaan vastatakseen lisenssihakemusten käsittelyn kahdeksan viikon määräaikaan uuden sääntelykehyksen mukaisesti. Hän korosti tarvetta lisätä sisäisiä prosesseja ja resursseja, jotta hakemuksia voidaan käsitellä tehokkaammin.

Uusi sääntelykehys aiheuttaa sekaannusta

Curacaon uuden lisensointijärjestelmän käyttöönotto on aiheuttanut hämmennystä hakijoiden keskuudessa. Uudessa yhdeksänsivuisessa ohjeistuksessa määritellään, että hakemus katsotaan täydelliseksi, jos se sisältää kolme lomaketta: verkkopelaamisen hakemuslomakkeen, henkilökohtaisen historian ilmoituslomakkeen ja yritys- ja liiketoimintatiedot.

Tämä uusi sääntelykehys, nimeltään Kansallinen uhkapelilaki (LOK), perustettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2023, ja sen odotetaan tulevan voimaan kokonaisuudessaan vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä. Nykyiset päälisenssit vanhenevat 31. elokuuta ja ne lakkautetaan uuden järjestelmän myötä, mikä on aiheuttanut lisää sekaannusta ja viivästyksiä hakemusten käsittelyssä.

Haasteet hakemusprosessissa

Pieterszin mukaan hakuprosessia on mutkistanut se, että nyt hyväksytään useita eri hakemustyyppejä B2B-, B2C- ja B2B2C-operaattoreille. Tämä on lisännyt huomattavasti hakemusten määrää, mutta samalla hakemusten laatu ei ole ollut optimaalinen. Monia hakemuksia on jouduttu palauttamaan puutteellisten asiakirjojen vuoksi, mikä on entisestään hidastanut prosessia.

Pietersz korosti, että GCB pyrkii pitämään jatkuvaa yhteyttä nykyisiin lisenssinhaltijoihin auttaakseen heitä hakemusprosessissa. Tavoitteena on nopeuttaa prosessia ja vähentää viivästyksiä.

Uusi valvontatoiminto voi ”rangaista” lisensoimattomia toimijoita

Uusien sääntöjen odotetaan parantavan Curacaon mainetta harmaan markkinan toimijoiden turvasatamana. Curacaon oikeusministeri Javier Silvania on aiemmin todennut, että LOK toimii ”turvaverkkona” näitä luvattomia toimijoita vastaan.

Pietersz on luottavainen, että GCB pystyy ylläpitämään sääntelyä uudella valvontatoiminnolla, joka rankaisee toimijoita, jotka eivät noudata sääntöjä. GCBä on valtuudet puuttua tilanteisiin ja tarvittaessa peruuttaa toimijoiden lisenssit, jos sääntörikkomuksia havaitaan.

Sääntelyyn liittyvät haasteet

Curacaon rahapelilainsäädännön uudistukset ovat herättäneet sekä toiveita että haasteita. Uudistukset tähtäävät tehokkaampaan ja vastuullisempaan lisensointiprosessiin, mutta siirtymäaika on ollut monimutkainen ja haastava. Sääntelyn tiukentaminen on osa pyrkimystä parantaa alan mainetta ja luotettavuutta sekä houkutella laadukkaampia toimijoita markkinoille.

Tulevaisuuden näkymät

Vaikka nykytilanne on haastava, Pietersz uskoo, että Curacaon rahapelimarkkinoiden tulevaisuus on lupaava, kunhan siirtymäkauden haasteet saadaan ratkaistua. Uudistukset voivat tarjota uusia mahdollisuuksia sekä paikallisille että kansainvälisille toimijoille, jotka haluavat hyödyntää Curacaon rahapelialan tarjoamat edut.

Yhteenveto haasteista ja ratkaisuista

Curacaon rahapelimarkkinoilla on käynnissä merkittävä murros, kun uusi lisensointijärjestelmä otetaan käyttöön. Hakemusten suuri määrä on aiheuttanut viivästyksiä, ja hakijoiden on ollut vaikea ymmärtää uuden järjestelmän vaatimuksia. GCB työskentelee aktiivisesti parantaakseen prosessejaan ja varmistaakseen, että hakemukset käsitellään tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti.