Tästä aiheesta on ollut paljon keskusteluja muissakin maissa. Lootboxit ovat monissa teinienkin suosituissa peleissä normaaleja pelien sisäisiä välineitä uusien ominaisuuksien löytämiseksi pelissä. Se, että nämä boxit ja niiden sisältö ovat täysin onneenperustuvia tuovat ne kasinopelien vertailuun – sillä ne ovat kuin rahapelaamista, mutta ilman rahavoittoja – ainoastaan rahan arvoisia voittoja, ja useimmiten boxin sisältö on vähempiarvoista kuin sen hinta oli pelaajalle.

Videopelien ryöstölaatikoita (lootbox) ei kielletä Isossa-Britanniassa, vaikka hallituksen kuulemisessa löydettiin todisteita ominaisuuksien ja ongelmapelaamisen välisestä ”johdonmukaisesta” yhteydestä.

Ryöstölaatikoita on verrattu uhkapeleihin, koska niiden avulla pelaajat voivat käyttää rahaa pelin sisäisten palkintojen, kuten erikoishahmojen, aseiden tai asujen, avaamiseen tietämättä, mitä he saavat.

Ominaisuudet, jotka ovat suosittuja Call of Dutyn ja Fifan jalkapallosarjan kaltaisissa peleissä, kiellettiin käytännössä Belgiassa vuonna 2018, mutta kulttuuriministeri Nadine Dorries sanoi, että Yhdistynyt kuningaskunta ei seuraa esimerkkiä.

Sen sijaan 22 kuukautta kestäneen kuulemisen jälkeen hän sanoi, että hallitus keskustelee tiukemmista ”teollisuuden johtamista” suojauksista Ison-Britannian 7 miljardin punnan pelisektorin kanssa ja sai yhdeltä asiantuntijalta syytöksiä siitä, että ”ketut vartioivat kanataloa”.

Lainsäädännöllä, jolla asetetaan rajoituksia tai kieltoja ryöstölaatikoille osana Yhdistyneen kuningaskunnan uhkapelilakien odotettua tarkistamista, voi olla ”tahattomia seurauksia”, Dorries sanoi.

”Esimerkiksi lainsäädännöllä, jolla otetaan käyttöön täydellinen kielto lapsille, jotka ostavat ryöstölaatikoita, voi olla tahaton vaikutus, että useammat lapset käyttävät aikuisten tilejä ja siten rajoittavat vanhempien valvontaa heidän leikkiinsä ja menoihinsa”, hallitus sanoi.

Hallitus totesi myös, että vaikka ryöstölaatikoiden ja ongelmapelaamisen välillä oli ”vakaa ja johdonmukainen” yhteys – joka tunnistettiin 15 vertaisarvioidussa tutkimuksessa – se ei voinut olla varma, että syy -yhteys oli olemassa.

”Näkemyksemme on, että olisi ennenaikaista ryhtyä lainsäädäntötoimiin ryhtymättä ensin tehostettuihin teollisuusvetoisiin toimenpiteisiin lasten ja nuorten sekä kaikkien toimijoiden suojelemiseksi”, se sanoi.

Toinen tekijä päätöksessä on, että ryöstölaatikkopalkkioita ei voida laillisesti vaihtaa oikeaan rahaan, mikä tarkoittaa, että pelaajat eivät voi teoriassa ”nostaa” kuten uhkapelaamisen aikana.

Gambling Commission on kuitenkin aiemmin varoittanut, että kolmansien osapuolten sivustot antavat ihmisille mahdollisuuden vaihtaa palkinnot oikeaan rahaan.

Vaikka digitaali-, kulttuuri-, media- ja urheiluministeriö (DCMS) ei enää ehdottanut lainsäädäntöä, Dorries sanoi: ”Lasten ja nuorten ei pitäisi voida ostaa ryöstölaatikoita ilman vanhempien hyväksyntää.

”Lisäksi kaikilla pelaajilla pitäisi olla pääsy kuluvalvontaan ja läpinäkyvään tietoon pelaamisensa tueksi.”

Ministerien odotetaan pyrkivän tiukempiin hillitsemistoimiin neuvottelemalla Yhdistyneen kuningaskunnan videopeliteollisuuden kanssa. Tämä tapahtuu työryhmän kautta, jonka on määrä toimittaa ensimmäinen päivityksensä vuoden 2023 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.