Kansainvälinen The International Betting Integrity Association (IBIA) on saanut 236 epäilyttävää vedonlyöntihälytystä vuonna 2021, ja jalkapallo ilmoittaa ennätykselliset 66 hälytystä urheilusta.

Kokonaismäärä on kuitenkin 13% vähemmän kuin vuoden 2020, jolloin ilmoitettiin 270 epäilyttävää tapausta. Hälytykset kattoivat 13 urheilulajia 49 maassa. Vuoden 2021 neljännellä neljänneksellä kirjattiin 69 ilmoitusta, kun kolmannella neljänneksellä kirjattiin 65 ilmoitusta.

Tennis tuotti eniten hälytyksiä kaikista urheilulajista 80: llä, kun vuonna 2020 kirjattiin 98. 66 jalkapallohälytystä oli 8 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 ilmoitettu luku. Pöytätennis lisäsi vielä 40 hälytystä, esports osallistui 30, koripallo seitsemän ja lentopallo kuusi. Jääkiekko, rantalentopallo, squash, hevosurheilu, futsal, kriketti ja käsipallo lisäsivät kaikki yhden hälytyksen.

IBIA-hälytykset merkitään jäsenoperaattoreiden kautta, jotka nostavat epäilyttävää toimintaa liitolle ja kaikille muille jäsenille. Jos IBIA toteaa uudelleentarkastelun jälkeen, että tapahtuma ansaitsee lisää tutkimuksia, se tekee epäilyttävän toimintaraportin urheilun hallintoelimelle ja kaikille asiaankuuluville sääntelyviranomaisille.

Euroopan osuus kaikista hälytyksistä oli tasan puolet, ja 118 tuli mantereelta. Joista 27 tuli Venäjältä – eniten yhtä maata.

Aasiasta tuli 43 hälytystä, Afrikasta 18, Etelä-Amerikasta 17 ja Pohjois-Amerikasta 10, mikä on maanosassa 54 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2020.

11 onnistunutta urheilu- tai rikosoikeudellista seuraamusseuraamusta tuli IBIA:n vuonna 2021 tehtyjen hälytysten seurauksena.

IBIA:n toimitusjohtaja Khalid Ali ilmaisi helpotuksensa siitä, että hälytykset näyttävät olevan laskusuunnassa ja paluu uusiin koronaviruslukuihin.

Toinen haastava vuosi alalle on kulunut Covidin haamun ja sen vaikutuksen urheilutapahtumiin vähenemisen myötä, ja toivottavasti mahdollinen loppupeli näkyvissä. ”Haasteita on kuitenkin edelleen, erityisesti yksityisten urheilutapahtumien kasvun ja rehellisyysprotokollien laatimisen myötä perinteisissä urheiluelimissä. Yhdistys tekee yhteistyötä useiden alan sidosryhmien kanssa lahjomattomuutta koskevien säännösten parantamiseksi.

Khalid Ali