Englannin Valioliigan jalkapalloseurat ovat yhdessä sopineet lopettaa uhkapeli-sponsoroinnin ottelupäivien paitojen edestä.

Valioliigan paidan uhkapeli-sponsoroinnin poistaminen tulee voimaan kauden 2025-26 lopusta alkaen, mikä tarkoittaa, että sopimukset operaattorien kanssa voivat pysyä voimassa siihen asti.

Seurat tapasivat aiemmin tänään (13. huhtikuuta) viimeisen äänestyksen aiheesta, joka oli ollut keskustelun kohteena jo jonkin aikaa. Neuvotteluja käytiin myös kulttuuri-, media- ja urheiluministeriön kanssa osana hallituksen viivästynyttä uhkapelilainsäädännön tarkistusta.

Valioliiga sanoi tarkastelevansa mahdollisuutta tehdä yhteistyötä muiden urheilulajien kanssa vastuullisen uhkapeli-sponsoroinnin uuden koodin kehittämiseksi ammattilaissarjojen alalla.

Valioliigan seurat ovat tänään yhdessä sopineet vetäytyä uhkapeli-sponsoroinnista seurojen ottelupaitojen edessä, tullakseen ensimmäiseksi urheilusarjaksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa, joka ottaa tällaisen toimenpiteen vapaaehtoisesti vähentääkseen uhkapelien mainontaa.

Valioliiga sanoi lausunnossaan

Kokonaisuudessaan kahdeksalla seuralla on tällä hetkellä sopimukset uhkapelioperaattoreiden kanssa, mukaan lukien Aston Villa, Everton ja Brentford. Useilla joukkueilla on myös yhteistyökumppaneita, joilla ei ole paitamerkintöjä tai logoja.

Kampanjaryhmät ovat vaatineet uhkapeliin liittyvien paidansponsorointisopimusten lopettamista jo useiden vuosien ajan. Viime heinäkuussa The Big Step -kampanja, joka on omistautunut tällaisten sopimusten lopettamiselle, kirjoitti avoimen kirjeen kehottaen seuroja luopumaan näistä kumppanuuksista.

iGB: n julkaisemassa mielipidekirjoituksessa esitettiin, että operaattorit aloittaisivat myönnytykset uhkapeli-paidan sponsorointisopimuksissa, sen sijaan että heidät pakotettaisiin tekemään se.