Julkaistu: https://igamingnext.com/news/betsson-wins-interim-finland-appeal/

Helsingin hallinto-oikeus on antanut väliaikaisen päätöksen Betssonin eduksi markkinointikieltoa koskevassa valituksessa Suomessa.

Toukokuussa Suomen poliisihallitus ryhtyi toimenpiteisiin Betssonin BML Group -tytäryhtiötä vastaan, koska se mainosti laajasti eri kanavilla ympäri maata.

2,4 miljoonan ehdollinen sakko

Sääntelyviranomainen antoi kiellon tällaiselle toiminnalle, joka alkoi 3. kesäkuuta, sekä ennätyksellisen 2,4 miljoonan euron ehdollisen sakon, joka olisi määrätty, jos BML Group ei olisi noudattanut sitä.

Kielto oli suunniteltu estämään Betssonin markkinointi Suomessa kieltämällä suomalaisten julkkisten käyttö kampanjoissa sekä podcastien, videoiden ja artikkelien julkaiseminen Betssonin tarjousten edistämiseksi, sekä jopa affiliate-markkinointi.

Betssonin odotettiin laajalti valittavan päätöksestä, ja se teki niin 29. toukokuuta.

iGaming NEXT ymmärtää, että Helsingin hallinto-oikeus on päättänyt väliaikaisen päätöksen osana 2. kesäkuuta julkaistua päätöstä, että NPB ei voi panna täytäntöön kieltopäätöstä, ennen kuin se on päättänyt lopullisesti valituksesta.

”Olemme voittaneet pyynnön väliaikaistoimista, ja oikeus on yhtä mieltä siitä, ettei kieltopäätöstä ole syytä panna täytäntöön ennen kuin valitus on ratkaistu lopullisesti”, Betsson Groupin edustaja kertoi iGaming NEXTille.

”Tämä tarkoittaa, että kieltopäätöstä ei ole voimassa”, he vahvistivat.

Tätä kehitystä on kuvattu ”poikkeukselliseksi” suomalaisen pelialan asiantuntijan ja iGaming-avustajan Antti Koivulan mukaan, koska tällaiselle päätökselle ei ole ennakkotapausta, ja valitusneuvottelut kestävät usein jopa 18 kuukautta.

”Emme ole tietoisia siitä, että väliaikainen päätös olisi koskaan tehty näin”, hän lisäsi.

Oikeuden väliaikaisen tuomion perusteita ei ole vielä vahvistettu, vaikka jotkut lähteet ovat ehdottaneet, että se saattaisi keskittyä NPB:n maksun estämiskäskyyn.

Kieltopäätöksen osana Betssonin tytäryhtiön BML Groupin piti tulla lisätyksi sääntelyviranomaisen maksupalveluntarjoajien (PSP) mustalle listalle.

Tämä uusi lisäys lakiin tuli voimaan 1. tammikuuta 2022, mutta se oli tarkoitus panna täytäntöön vuonna 2023.

Oikeuden päätöstä pidetään kuitenkin todennäköisesti jonkinlaisena esteenä NPB:lle, jonka PSP-estovaltuudet olivat jo saaneet Suomen hallituksen hyväksynnän.

Päinvastoin, uutiset ovat tervetulleita kansainvälisille toimijoille, jotka aikovat tarjota palvelujaan suomalaisille kuluttajille.

Online-rahapeliala seurasi tätä tapausta tarkasti

Jos päätös olisi pantu täytäntöön, Betsson ja muut toimijat olisivat joutuneet lopettamaan markkinoinnin peläten joutuvansa maksamaan huomattavia sakkoja ja maksunestoja maassa.

Kuten asiat nyt ovat, kansainväliset toimijat ovat tyytyväisiä jatkaessaan markkinointia maassa, kunnes on olemassa riittävän pelottava oikeudellinen päätös.

Asia on kuitenkin kaukana ohi. Lopullinen päätös on vielä tehtävä oikeudellisessa prosessissa, joka voi kestää kuukausia, ja molemmat osapuolet ovat ilmeisesti valmiita valittamaan epäedullisesta tuomiosta.

Suomi on parhaillaan huomion keskipisteenä, koska maa poistaa monopolimallinsa rahapeleissä ja harkitsee lisensointijärjestelmän käyttöönottoa jollain aikavälillä – tai näin ainakin julkisesti asiasta keskustellaan, mutta tietäen suomalaisen politiikan ja viimeiset kymmenet vuodet, voi lopullinen päätös venyä pitkällekin tulevaisuuteen, Carnival News huomioi.

BML Groupin väliaikaisen päätöksen jälkeen kotimaiset sääntelyviranomaiset toivovat välttävänsä ”vapaan kilpailun” skenaarion siirtymäkauden aikana nyt ja vaihtoehtoisen lisensointijärjestelmän käyttöönoton välillä.

Betsson AB (publ) (BETS-B.ST) noteerataan 110,10 SEK:ssa.