Alankomaiden rahapeliviranomaisen Kansspelautoriteitin (KSA) Electronic Artsille (EA) antama rangaistus on kumottu sen jälkeen, kun alankomaalainen tuomioistuin päätti, että ryöstelylaatikoita eli lootboxeja ei pidetä uhkapelituotteina.

Tuomion antoi Haagin käräjäoikeuteen kuuluva korkeimman hallinto-oikeuden hallinto-toimivaltajaosto.

KSA määräsi EA:lle ensimmäisen kerran 250 000 euron viikkosakon 15.10.2019 väittäen, että kustantaja oli rikkonut Alankomaiden pelilain 1 artiklan a alakohtaa toimittamalla fifa-videopelissä pelituotteiksi katsomansa tiedot.

KSA: n mukaan tämä koski FIFA: ta, koska peli sisältää ryöstölaatikoita ja ”pelaajapaketteja”, joiden sisältö ei ole tiedossa ennen kuin ne on hankittu. Pelaajapaketteja voidaan myös vaihtaa ja vaihtaa, ja niillä on taloudellista arvoa pelissä

EA teki valituksia, jotka hylättiin seuraavana vuonna. EA kuitenkin valitti hallinto-oikeuden jaostoon 29.11.2021, mikä johti tuomioistuimen tuoreimpaan tuomioon.

Tämän valituksen aikana EA väitti, että saalislaatikot ja pelaajapaketit eivät ole Alankomaiden pelilain mukaisia uhkapelituotteita, koska ne ovat osa laajempaa peliä eivätkä ole saatavilla erikseen.

Tätä tuki se, että ominaisuuksia voi käyttää vain pelin kautta.

Se lisäsi, että ominaisuuksien sisältöä ei voida käyttää taloudelliseen arvoon, koska niitä ei voida muuntaa käteiseksi, ja väitti, että KSA ylitti rangaistuksen, koska peliriippuvuuden riskiä ei ole.

Tuomioistuin asettui EA:n puolelle ja kumosi kaikki aiemmat päätökset ja totesi, että ryöstölaatikot ja pelaajapaketit eivät täytä Alankomaiden pelilain rahapelituotteiden vaatimuksia. Tämän seurauksena se katsoi myös, että EA:n ei tarvitse noudattaa seuraamusta.