Pekerja KFC Dimarahi oleh Pengurus, Rupanya Hari Paling Bertuah Dia

KUCHING: Pada pandangan pertama, restoran Kentucky Fried Chicken (KFC) di Jalan Khoo Hun Yeang di pusat bandar sini kelihatan seperti outlet KFC lain di Malaysia.

Pelanggan masuk dan keluar, dan memesan makanan mereka di kaunter. Dan mereka disambut hangat oleh kakitangan perkhidmatan. Walaobagaimanapun, pelayan yang pekak dan bisu asyik dimarahi oleh pengurus, tetapi ia telah pun menjadi hari yang paling bertuah untuk dia.

Perkhidmatan yang baik: Pelayan yang pekak dan bisu di outlet KFC di Kuching yang menghidangkan makanan makanan dengan menggunakan bahasa isyarat.
Walau bagaimanapun, abjad bahasa isyarat, diukir sebagai hiasan di dinding, memberitahu anda bahawa ini bukan saluran keluar KFC biasa.

Pelanggan tidak disambut dengan suara biasa di kalangan kakitangan. Sebaliknya, mereka berkomunikasi antara satu sama lain dalam diam, disertai dengan gerakan tangan yang kuat.

Output Saujana KFC 168 tempat duduk, yang memulakan operasi 11 tahun yang lalu, dikendalikan oleh kumpulan pendengaran dan gangguan kakitangan yang istimewa.

Ia adalah satu-satunya restoran KFC di Sarawak, dan yang ketiga di Malaysia, yang menggunakan orang kurang bernasib baik ini. Dua lagi kedai di Kuala Lumpur dan Kota Kinabalu.

Diawasi oleh tiga eksekutif pengurusan, 27 anggota staf pendengaran dan gangguan ucapan mengendalikan seluruh operasi restoran Saujana di daerah perniagaan sibuk.

Pegawai yang bertanggungjawab Regina James, yang berpengalaman dalam bahasa isyarat, mengawasi operasi sehari-hari.

KFC, rangkaian makanan segera terbesar di negara ini, memberikan latihan dan peluang promosi yang sama kepada kumpulan kurang upaya ini berdasarkan prestasi merit dan kerja.

Pekerja yang paling lama berkhidmat, Junaidah Ismail, adalah contoh yang baik. Dia bekerja untuk menjadi pembantu pengurus.

Rakan sekerja Junaidah, Ting Hing Tsung menaiki tangga kerjaya dengan cara yang sama. Beliau kini pengurus beralih, lapan tahun selepas dia bekerja sebagai pelayan.

“Saya gembira bekerja di sini kerana saya telah membuat banyak kawan baru. Ia adalah tugas yang mencabar, tetapi saya suka kerja saya, “kata Ting, 23, menggunakan bahasa isyarat.

Ambisious Ting berkata beliau mensasarkan untuk jawatan yang lebih tinggi.

Pengurus pemasaran KFC Sarawak Sdn Bhd, Kenneth Lim memuji semua kumpulan itu dengan berkata: “Mereka adalah pekerja keras.”

Dia memuji tekad mereka dalam tidak membiarkan ketidakupayaan mereka dalam cara memimpin kehidupan yang produktif.

Dan bagaimana Lim dan Regina menguruskan kumpulan khas ini?

“Mereka membaca bahasa badan anda dan ekspresi muka.

“Adalah penting untuk mendapatkan mesej yang betul supaya mereka memahami apa yang anda maksudkan. Sekiranya tidak, tidak hanya terdapat miskomunikasi, tetapi juga akibatnya.

“Jika ini berlaku, mereka tidak akan bertindak balas secara positif terhadap apa sahaja yang anda berikan kepada mereka. Akhirnya, mereka mungkin tidak dapat bekerja. “Katanya.

Ketika orang pekak tinggal di dunia yang diam, Lim berkata bantuan visual dan alat tertentu harus digunakan untuk memberi tahu mereka dalam kerja mereka.

“Sebagai contoh, apabila ayam dimasak, kami menggunakan lampu kilat untuk memberi isyarat kepada mereka.”

Lim berkata ia akan membantu untuk berinteraksi dengan kerap dengan kumpulan untuk memahami keperluan dan perasaan mereka, dan membuat mereka berasa seperti sebahagian daripada keluarga besar, kerana mereka sangat rapat.

Regina juga memberikan ibu jari kepada kumpulan itu, mengkreditkan mereka untuk produktiviti tinggi dan kerja berpasukan yang baik, yang setanding dengan pekerja biasa.

Walau bagaimanapun, beliau berkata mereka berasa tertekan pada masa-masa tertentu, terutamanya apabila mereka terpaksa mengendalikan ramai pelanggan yang datang pada satu masa.

Beliau menambah walaupun sesetengah daripada mereka telah berhenti kerana mereka tidak dapat mengambil tekanan kerja, mereka telah kembali kerana mereka mendapati outlet KFC adalah tempat terbaik untuk bekerja.

“Beberapa pekerja datang dari keluarga luar bandar yang miskin. Selain bersandar, mereka memberikan sokongan kewangan kepada keluarga mereka, “kata Regina.

Lim berkata dengan memberi mereka pekerjaan, KFC mengintegrasikan mereka ke dalam komuniti kerja dan mengajar mereka untuk menghadapi cabaran dalam kehidupan.

“Ini cara kami membayar balik kepada masyarakat,” katanya, sambil menambah bahawa syarikat itu bekerja rapat dengan Persatuan Orang Kurang Upaya Sarawak, yang menjalankan kelas bahasa isyarat untuk kakitangannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *